Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Usprkos Appleu, Alphabet uprihodio više od 250 mlrd. USD Istaknuto

Usprkos Appleu, Alphabet uprihodio više od 250 mlrd. USD

Za Alphabet, tvrtku u čijem je vlasništvu Google, 2021. godina donijela je novi rekord kad je riječ o zaradi na godišnjoj razini.

Usprkos tome što pandemija koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 ne jenjava i što su problemi s globalnim lancima opskrbe i dalje prisutni, Alphabet je uspio ostvariti 41 posto veće prihode u odnosu na 2020.

U četvrtom su tromjesječju ostvarili 75,3 milijarde američkih dolara prihoda (32 posto više nego lani), da bi cijelu godinu završili s 257 mlrd. USD.

Alphabet u pravilu ne iskazuje poslovne rezultate prodaje pojedinih kategorija uređaja, kao što su primjerice pametni telefoni Pixel, proizvodi za pametno domaćinstvo Nest ili operativni sustav Android. Obično ih uključuju pod kategoriju "Google ostalo" u sklopu "Google Services", u što su uključeni Googleova tražilica i YouTube, dva odjela koja najbolje posluju. Kategorija "Google ostalo" donijela je 8,16 mlrd. USD tijekom četvrtog kvartala 2021.

Manje štete od Applea

Glavninu prihoda činilo je oglašavanje, koje je dosegnulo 61,24 mlrd. USD u ta tri mjeseca. Samo su oglasi na YouTubeu donijeli 8,63 mlrd. USD prihoda. 

To upućuje na zaključak kako su promjene koje je Apple uveo lani u svoj operativni sustav iOS kako bi omogućio sprječavanje praćenja putem aplikacija i web odredišta imale manji učinak na Google i YouTube nego što se očekivalo. U listopadu prošle godine procjene su govorile kako su Facebook, Twitter, Snapchat i YouTube izgubili blizu 10 mlrd. USD prihoda tijekom druge polovice 2021. zbog tog Appleovog poteza.

Odjel za poslovanje u računalnom oblaku zabilježio je operativni gubitak od 890 milijuna USD, uz prihode od 5,54 mlrd. USD, dok je odjel Other Bets (pod kojim su Waymo i Verily) uprihodio 181 mil. USD.

Prošle je godine Alphabet prvi put premašio 200 mlrd. USD prihoda, što je bilo gotovo tri puta više nego u 2016. godini, piše Verge.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next