Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Arm Holdings čipovi nadaju se tržišnoj vrijednosti većoj od 50 milijardi dolara Istaknuto

Arm Holdings čipovi nadaju se tržišnoj vrijednosti većoj od 50 milijardi dolara

Arm, britanski proizvođač čipova, nada se postizanju tržišne vrijednosti veće od 50 milijardi dolara u svojoj prvoj prodaji dionica javnosti od 2016. godine.

Tvrtka, koja dizajnira čipove za uređaje, uključujući pametne telefone i igraće konzole, namjerava prikupiti gotovo 5 milijardi dolara u svojoj ponudi na američkom tržištu.

Očekuje se da će to biti najveća ponuda godine i smatra se testom povjerenja tržišta.

To slijedi nakon snažnog lobiranja britanske vlade da se ponudi u Londonu.

Premijer Rishi Sunak osobno se uključio u pregovore prije nego što je odluka o provođenju liste na Nasdaqu objavljena ranije ove godine.

Izvršni direktor Rene Haas izjavio je da će tvrtka zadržati svoju intelektualnu imovinu, sjedište i operacije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Arm Holdings, zvijezda britanske tehnološke industrije, procjenjuje da 70% svjetske populacije koristi proizvode koji se oslanjaju na njihove čipove, uključujući gotovo sve pametne telefone na svijetu.

Tvrtku posjeduje japanski investicijski div Softbank, koji ju je preuzeo 2016. godine u transakciji koja je vrijedila 32 milijarde dolara. Prije tog preuzimanja, tvrtka je bila kotirana na burzi u Londonu i New Yorku 18 godina.

Softbank će i dalje posjedovati 90% dionica tvrtke nakon prodaje dionica, koja je manja od prvotno predložene. Očekuje se da će dionice početi trgovati sljedeći tjedan.

U regulatornom priopćenju u utorak, Arm je izjavio da prodaje 95.500.000 dionica u transakciji po cijeni koja se očekuje između 47 i 51 dolara po dionici. To bi postavilo tržišnu vrijednost tvrtke između otprilike 50 i 54 milijarde dolara.

Izvijestila je da je već dogovorila suradnju s nekim od svojih velikih klijenata, uključujući Apple, Google i Nvidia, koji su se obvezali kupiti oko 735 milijuna dolara vrijednosti dionica.

Softbank, koji se suočavao s velikim gubicima na ulaganjima kao što je WeWork, prethodno je istraživao prodaju Arma tvrtki Nvidia u transakciji vrijednoj oko 40 milijardi dolara. Ta inicijativa je napuštena 2022. godine nakon što su vlasti izrazile zabrinutost za konkurenciju.

Najnoviji plan nudi način postupnog smanjenja svojih udjela.

S obzirom na to da su poluvodiči na prvoj liniji borbe između SAD-a i Kine u borbi za tehnologijom, ponuda dionica se pažljivo prati.

Kina čini otprilike 25% ukupnih prihoda tvrtke, koji su u posljednjim mjesecima bili pogođeni padom isporuke pametnih telefona. Tvrtka je prethodno izvijestila da su ukupni prihodi bili otprilike isti za godinu koja je završila 31. ožujka.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next