Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europski parlament podržao stroža pravila za internetsko oglašavanje Istaknuto

Europski parlament podržao stroža pravila za internetsko oglašavanje

Europski parlament usvojio je prijedlog Zakona o digitalnim uslugama, koji bi trebao uvesti nova pravila ponašanja i poslovanja za američke i ine tehnološke divove.

Prijedlog iza kojeg stoji izvršna dopredsjednica Europske komisije za Europu prilagođenu digitalnom dobu Margrethe Vestager prisilio bi Amazon, Apple, Google i Facebook na oštriji obračun s ilegalnim sadržajem na njihovim platformama.

Ako to ne bi učinili prijetila bi im globa u iznosu do šest posto godišnjeg prometa na globalnoj razini.

Prijedlog je usvojen s 530 glasova za, 78 protiv i 80 suzdržanih. Zakon, prvi takve vrste na svijetu, još treba biti usuglašen s državama članicama Europske unije. Zamijenit će aktualni zakon, star 22 godine. Francuska, koja trenutno predsjedava Unijom, namjerava taj proces završiti tijekom prve polovice ove godine, piše Reuters.

Zabrana profiliranja

Platforme online morat će biti transparentnije oko algoritama koji preporučuju nove sadržaje, proizvode i vijesti na društvenim mrežama.

Uvedene su mjere kako bi se spriječilo navođenje korisnika na postupke na koje se inače ne bi odlučili, a pornografska web odredišta morat će registrirati identitet korisnika koji postavljaju sadržaje na njih.

Zakon također predviđa zabranu profiliranja maloljetnika u svrhu oglašavanja i ograničava korištenje podataka u svrhu oglašavanja na posebne kategorije, smanjuje praćenje radi oglašavanja te omogućava kvalitetan pristup internetskoj stranici i ako ne prihvatimo internetske kolačiće (cookies).

"Čak 98,5 posto prihoda Facebooka i 83,3 posto prihoda Googlea se ostvaruje oglašavanjem. Korisnici vrlo često nisi ni svjesni da gledaju u oglas, niti kako su web stranice došle do njihovih podataka na osnovi kojih im se pojavljuje oglas.

Proširili smo zabranu takvog oglašavanja s maloljetnika na sve građane, unatoč snažnom lobiranju internetskih divova. Da nas neko tako prati na ulici bilo bi ilegalno, pa samim time treba biti ilegalno i na internetu", rekla je europska parlamentarka Biljana Borzan.

Takve oglase i praćenje će morati biti moguće jednostavno isključiti, a za ranjive grupe će biti odmah zabranjeni.

Također, Facebook biti obvezan provjeriti sva poduzeća koja se na njemu oglašavaju, kao i stvoriti kvalitetnu službu za pritužbe korisnika.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next