Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amerikanci bi preuzeli Telecom Italia, Francuzi su protiv Istaknuto

Amerikanci bi preuzeli Telecom Italia, Francuzi su protiv

Američki fond KKR ponudio je 10,8 milijardi eura za Telecom Italia, najveću telekom grupaciju naših zapadnih susjeda.

Amerikanci žele Telecom Italia povući s burza kapitala usred bitke za opstanak glavnog izvršnog direktora te tvrtke Luigija Gubitosija, čija je pozicija ozbiljno uzdrmana nakon dva upozorenja o padu zarade u tri mjeseca. Njegov odlazak traži francuski Vivendi, jedan od najvećih investitora.

Tijekom nedjelje popodne sastao se nadzorni odbor Telecoma Italia, na čijem je čelu nekadašnji dužnosnik talijanske središnje banke Salvatore Rossi. Nakon višesatnog sastanka objavljeno je kratko priopćenje iz kojeg nije moguće razlučiti podržavaju li prijedlog KKR-a ili ga namjeravaju odbiti. Ipak, ponudu su označili kao prijateljsku, s ciljem stjecanja podrške u samoj tvrtci i talijanskoj vladi, piše CNBC.

U paketu je i dug od 29 mlrd. €

Talijansko Ministarstvo financija pozdravilo je zanimanje iz inozemstva za tvrtke u toj državi kao "pozitivne vijesti" i napomenulo kako će tržište procijeniti u kojoj su mjeri KKR-ovi planovi realistični. Nastavit će pomno pratiti razvoj događaja i posebno obratiti pozornost na planove s imovinom povezanom s fiksnom telefonijom. Bit će to ključno pri donošenju odluka u kojima talijanska vlada ima pravo veta.

U Italiji su na snazi zakoni koji priječe inozemno preuzimanje domaćih tvrtki od strateškog značaja. Novi bi vlasnik također trebao preuzeti i dugovanja vrijedna 29 milijardi eura bruto.

KKR je u Telecom Italia tijekom prošle godine doveo Gubitosi. Za 1,8 mlrd. eura ulaganja njujorški je fond tada dobio udio od 37,5 posto u FiberCopu, odjelu koji upravlja mrežom koja povezuje domove s internetom. Prema njihovom planu fiksna mreža bi bila bi izdvojena u imovinu kojom bi se upravljalo u skladu s vladinom regulativom prema modelu kakav se već koristi za energetsku tvrtku Terna ili plinsku Snam.

Talijanska vlada traži da svi planovi za mrežu Telecoma Italia budu usklađeni sa sve bržim uvođenjem širokopojasnog pristupa internetu diljem Italije, uz podršku odgovarajućih ulaganja i zaštitu radnih mjesta.

U Vivendiju se protive KKR-ovom planu jer smatraju kako podcjenjuje vrijednost Telecoma Italia.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next