Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tesla po drugi put od osnutka ostvarila više od milijarde USD neto prihoda Istaknuto

Tesla po drugi put od osnutka ostvarila više od milijarde USD neto prihoda

Američki proizvođač električnih vozila Tesla je u trećem ovogodišnjem tromjesječju uprihodio 1,62 milijardi američkih dolara neto (GAAP), po drugi put u svojoj povijesti nadmašivši razinu prihoda od milijarde dolara.

Prošle su godine u istom kvartalu ostvarili 331 milijun prihoda. Rekordni rezultati ostvareni su poboljšanom bruto maržom od 30,5 posto u odjelu koji se bavi automobilima, odnosno 26,6 posto općenito. Obje marže su najbolje zabilježene u barem zadnjih pet tromjesječja.

Prihodi odjela za automobile narasli su na 12,06 mlrd. USD, uz troškove od 8,38 mlrd. USD. Odjel za energetiku uprihodio je 806 milijuna USD, dok je 894 mil. USD pristiglo od usluga i drugih izvora prihoda, među kojima su održavanje vozila i popravci, automobilsko osiguranje i prodaja brendirane robe.

Troškovi odjela za energetiku i pohranu porasli su na najvišu razinu u zadnjih pet kvartala, na 803 mil. USD, piše CNBC.

Prijelaz na drugu tehnologiju za baterije

Kao i drugi proizvođači automobila, Tesla muku muči s globalnom nestašicom poluvodiča i zakrčenim lukama, kao i s povremenim nestašicama električne energije u Sjedinjenim Državama. Ipak, očekuju kako će održati prosječni godišnji rast od 50 posto kad je riječ o broju isporučenih vozila. Od početka lipnja do kraja rujna isporučili su 241.300 električnih vozila i proizveli njih 237.823.

Također su najavili kako će u svim svojim standardnim vozilima srednjeg dometa prijeći na litij-željezo-fosfatne baterije umjesto dosadašnjih litij-ionskih s katodom od nikla. Do zamjene dolazi zbog toga što je do željeza lakše doći nego do nikla i kobalta, pa je proizvodnja takvih baterija u pravilu jeftinija.

Oba najveća proizvođača takvih baterija - CATL i BYD - nalaze se u Kini. Tesla već posluje s CATL-om, ali namjeravaju s vremenom lokalizirati proizvodnju automobila i baterija koliko god je moguće.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next