Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Šef Intela: Nestašica čipova trajat će do 2023. godine Istaknuto

Šef Intela: Nestašica čipova trajat će do 2023. godine

Intel je tijekom trećeg kvartala 2021. zabilježio porast prihoda i zarade, ali je njegov najveći segment u padu zbog globalne nestašice čipova i drugih komponenti.

Ukupno gledano, prihodi i zarada Intela porasli su tijekom proteklog tromjesječja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zabilježili su prihode veće za pet posto (19,2 naspram 18,3 milijardi američkih dolara), uz veću operativnu maržu (56 umjesto 53,1 posto) i 60 posto veći neto prihod (6,8 umjesto 4,3 mlrd. USD).

Ipak, najveći segment Intelovog poslovanja, koji između ostalog pokriva prodaju osobnih računala, pao je za dva posto u odnosu na lani, na 9,7 mlrd. USD. Do smanjenja prihoda došlo je do ponajprije zbog toga što je prodano manje laptopa, čija je proizvodnja smanjena zbog globalne nestašice čipova.

Uzlet interneta stvari

S druge strane, najveći pojedinačni porast ostvario je odjel zadužen za internet stvari, koji je porastao za 54 posto na okruglo milijardu USD. Data Center Group, dio Intela koji prodaje procesore i srodne komponente podatkovnim centrima, ostvario je deset posto bolji rezultat u odnosu na lani (6,5 mlrd. USD), ali je i podbacio u odnosu na očekivanja analitičara (6,66 mlrd. USD).

Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger očekuje kako nestašica poluvodiča neće jenjati sve do 2023. godine. "Trenutno smo", rekao je CNBC-u, "u najgoroj fazi. Svako naredno tromjesječje bit će ponešto bolje, ali do uspostave ravnoteže između ponude i potražnje neće doći prije 2023."

Intel će tijekom ove godine potrošiti 20 mlrd. USD na kapitalne investicije, što uključuje i novu tvornicu poluvodiča u američkoj saveznoj državi Arizoni.

Planiraju preusmjeriti svoj poslovni model prema proizvodnji (kako vlastitoj, tako i za druge), iako će nastaviti osmišljavati nove procesore. Tijekom ovog kvartala dobili su posao proizvodnje čipova za američku vladu. Taj bi se potez mogao pokazati iznimno lukrativnim ako će se industrija poluvodiča udvostručiti tijekom narednih deset godina, kako očekuju u Intelu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next