Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europa priprema Zakon o čipovima, poticat će i proizvodnju Istaknuto

Europa priprema Zakon o čipovima, poticat će i proizvodnju

Europska unija pokušat će zakonom osigurati višu razinu otpornosti i suvereniteta u regionalnim lancima opskrbe poluvodičima.

Tijekom govora o stanju nacije predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je izradu Zakona o europskim čipovima (European Chips Act), kojim bi veća samostalnost u izradi čipova postala ključnom sastavnicom Unijine digitalne strategije.

Reakcija je to na globalnu nestašicu poluvodiča, što je dovelo do usporavanja proizvodnje za niz proizvoda u kojima su čipovi nužni za obradu podataka, u rasponu od automobila i vlakova do pametnih telefona i druge potrošačke elektronike.

Iako je globalna potražnja za tim elektroničkim komponentama eksplodirala, europski udio u cjelokupnom lancu vrijednosti (od dizajniranja do proizvodnje) smanjen je, upozorila je Von der Leyen, a Europa ovisi o najnovijim čipovima proizvedenim u Aziji.

Zakon o čipovima trebao bi povezati europske kapacitet istraživanje i razvoj, dizajniranje i testiranje, kao i koordinirati ulaganja na razini EU i pojedinih njenih članica kako bi se poboljšala Unijina samodostatnost u ovom segmentu. Cilj je stvaranje modernog europskog sustava za čipove, što uključuje i proizvodnju, kako bi se osigurala ne samo opskrba već i razvoj novih tržišta za europske tehnologije.

Tri ključne sastavnice

Zakon će se sastojati od tri glavna elementa, piše Tech Crunch.

Prvi pokriva strategiju istraživanja poluvodiča, što će se temeljiti na dosadašnjem radu institucija kao što su belgijski IMEC, francuski LETI/CEA i njemački Fraunhofer.

Drugi se odnosi na zajednički plan povećavanja europskih kapaciteta za proizvodnju čipova. Bit će, između ostalog, podržani projekti megatvornica koje će moći proizvoditi velike količine najnaprednijih (prema dva nanometra i ispod toga) i energetski učinkovitih poluvodiča.

Treći predviđa međunarodnu suradnju i partnerstva, kao i inozemna ulaganja u europske pogone.

Slično zakonsko rješenje u pripremi je u Sjedinjenim Državama. Kina nastoji uhvatiti priključak i prestići sadašnje divove, a i u Tajvanu se spremaju na poteze kojima će pokušati očuvati globalni primat u proizvodnji poluvodiča. 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next