Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Chevron utrostručio ulaganja u tehnologije s niskom emsijom ugljik-dioksida Istaknuto

Chevron utrostručio ulaganja u tehnologije s niskom emsijom ugljik-dioksida

Chevron će do 2028. godine uložiti deset milijardi američkih dolara u razvoj tehnologija s niskom razinom emisija ugljik-dioksida.

Utrostručavanjem investicija u ove tehnologije žele postići razinu profitabilnosti tih tehnologija usporedivu s onima koje donose proizvodnja i prodaja nafte i plina. Moguće je kako će u svoju proizvodnju uvesti i solarnu te energiju vjetra, ali to im neće biti fokus jer je tržišni segment koji ih pokriva već prilično zasićen.

Chevron je jedna od najvećih tvrtki na svijetu. U ožujku prošle godine bili su na 15. mjestu top-liste Fortune 500, s godišnjim prihodom od 146,5 mlrd. USD i tržišnom kapitalizacijom od 136 mlrd. USD.

Osim sunca i vjetra, tehnologije s nultom ili niskom razinom emisija ugljik-dioksida obuhvaćaju i energiju dobivenu korištenjem oceana (i vode općenito), geotermalnih izvora, biomase i biogoriva te alternativnih goriva poput vodika, između ostalog.

I dalje kap u moru

Chevron je novi odjel koji će se baviti razvojem tih tehnologija predstavio u srpnju ove godine. Tada je najavljeno kako će na raspolaganju imati tri mlrd. USD. No, taj je iznos sad povećan na deset mlrd. USD, dok je procjena operativnog tijeka novca podignuta na više od milijardu USD do 2030. godine.

Iako je riječ o znatnom ulaganju, to je i dalje tek djelić onog što ta korporacija troši na istraživanje nafte i plina. U prosincu prošle godine su objavili kako će njihovi kapitalni troškovi biti na razini između 14 i 16 mlrd. USD godišnje do 2025. godine, što znači kako će najavljeno ulaganje u tehnologije s niskim emisijama ugljik-dioksida činiti tek deset posto ukupnih investicija.

U Chevronu su rekli kako bi ulaganja u nove tehnologije mogla biti i veća uz promjenu politike poticaja koja bi to omogućila, piše The Hill. No, ta bi se korporacija mogla naći pod pritiskom dioničara koji su u sve većoj mjeri zabrinuti zbog klimatskih promjena.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next