Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nestašica čipova pogađa ogroman broj industrija Istaknuto

Nestašica čipova pogađa ogroman broj industrija

Procjenjuje se kako je 169 industrijskih grana diljem svijeta pogođeno nestašicom čipova koja traje već mjesecima i kojoj se ne nazire kraj.

Osim računalne, u prvom su planu zbog te nestašice dosad bili proizvođači automobila i potrošačke elektronike općenito. Ali, negativne posljedice nestašice dalekosežnije su nego što bi se moglo u prvi tren pomisliti.

Analiza investicijske banke Goldman Sachs pokazuje kako su zahvaćene i industrije poput proizvodnje čelika i betona, sustava za klimatizaciju i rashlađivanje, pa čak i pivovare i sapuna. Među pogođenima su i tvrtke koje proizvode uređaje na koje se oslanjamo kako bismo mogli pristupiti internetu te surfati webom, kao što su mrežni switchevi, routeri i web serveri.

Bez brzog rješenja

Kako bi došli do te procjene, analitičari Goldman Sachsa su pretresli potrebu svake industrije za mikroprocesorima i s njima povezanim komponentama. Uvrštene su sve koje troše više od jedan posto svog bruto društvenog proizvoda (BDP) na čipove. Primjerice, piše Yahoo Finance, automobilska industrija troši na njih 4,7 posto svog BDP-a.

Ta je industrija naročito na udaru zbog načina na koji njen lanac opskrbe funkcionira. Naime, kako bi držali troškove na niskim razinama, proizvođači nastoje ne gomilati zalihe. Očekivali su pad potražnje zbog širenja pandemije koronavirusa, ali se zanimanje kupaca povećalo brže od njihovih prognoza.

Usporedno s time naglo je porasla potražnja za računalima, računalnom opremom i potrošačkom elektronikom općenitom, kako bi ljudi mogli raditi i zabaviti se od kuće dok karantena traje. Proizvođači procesora odjednom su se našli pritisnuti sa svih strana, i bez brzog rješenja kako izaći iz te situacije.

Nestašica bi mogla rezultirati padom proizvodnje automobila od tri do pet posto na globalnoj razini tijekom ove godine. U pojedinim granama potrošačke industrije taj bi pad mogao dosegnuti i deset posto. Na to je još u ožujku upozorio Appleov dobavljač Hon Hai Precision Industry.

Sve skupa bi moglo rezultirati povećanjem cijena robe široke potrošnje koja koristi čipove od jedan do tri posto, predviđaju u Goldmanu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next