Biz Tech web portal powered by vidi logo2

SpaceX u svemir poslao prvu posadu u kojoj nema astronauta Istaknuto

SpaceX u svemir poslao prvu posadu u kojoj nema astronauta SpaceX

Tvrtka SpaceX postala je prvom na svijetu koja je u svemir poslala posadu u kojoj nema niti jednog profesionalnog astronauta.

Misija Inspiration4 lansirana je raketom Falcon 9 s uzletišta 39A u Svemirskom centru Kennedy američke svemirske agencije NASA-e.

U svemirskoj letjelici Crew Dragon Resilience su poduzetnik milijarder Jared Isaacman - inače pilot i osnivač tvrtke za obradu plaćanja Shift4 Payments - te tri osobe koje je odabrao za putovanje: Hayley Arceneaux (29-godišnja liječnička asistentica koja je preživjela borbu s rakom), Christopher Sembroski (podatkovni inženjer u tvrtci Lockheed Martin) i Sian Proctor (geologinja i bivša kandidatkinja za astronauticu).

Ista je letjelica ponijela četvero NASA-inih astronauta do Međunarodne svemirske postaje prije nešto manje od godinu dana. Ali, ovaj će put biti kraći i bez pristajanja. Predviđeno je kako će posada provesti tri dana kružeći oko Zemlje na visini od oko 580 kilometara. Bit će to najdalji let u svemir s ljudskom posadom od NASA-ine misije popravka teleskopa Hubble 2009. godine.

Let u dobrotvorne svrhe

Ovom se misijom prikupljaju sredstva za dječju bolnicu St. Jude, neprofitni istraživački centar koji besplatno liječi djecu oboljelu od raka. Isaacman je donirao 100 milijuna američkih dolara i planira prikupiti još toliko. Dosad je prikupljeno nešto manje od 31 mil. USD.

Letjelica Crew Dragon dizajnirana je kao više turističko iskustvo od uobičajenih letova do Međunarodne svemirske postaje, piše Verge. Može provesti do tjedan dana u orbiti.

Opremljena je velikom staklenom kupolom, postavljenom na dijelu letjelice gdje bi inače bila vrata za pristajanje i povezivanje s postajom, kako bi putnici mogli promatrati okolicu dok su u orbiti. Iako nije dosad testirana u svemiru, u SpaceX-u tvrde kako su kupolu temeljito testirali na Zemlji kako bi procijenili može li izdržati negostoljubive uvjete u kojima će se naći.

Posada misije Inspiration4 sudjelovat će u istraživanjima djelovanja mikrogravitacije na ljudsko tijelo. Ponijeli su sa sobom poeziju, a Sembroski će u nekom trenutku zasvirati ukulele.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next