Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Na pomolu je globalni regulatorni okvir za kriptovalute? Istaknuto

Na pomolu je globalni regulatorni okvir za kriptovalute?

Banke će morati rezervirati dovoljno kapitala za potpuno pokrivanje gubitaka vezanih uz bilo koji oblik poslovanja s bitkoinima.

Taj je prijedlog pristigao od Bazelskog odbora za nadzor banaka (BCBS), tijela sačinjenog od predstavnika regulatornih agencija iz vodećih svjetskih financijskih središta.

BCBS se zalaže za dvostrani pristup regulaciji kapitalnih zahtjeva za kriptoimovinu u vlasništvu banaka.

U prvoj bi skupini bila tokenizirana tradicionalna imovina i digitalne valute vezane uz nacionalnu valutu ili dragocjene metale poput zlata. Na njih bi se primjenjivala postojeća pravila za zajmove, depozite i tome slično.

Druga bi skupina obuhvaćala bitkoin i srodne kriptovalute, koje bi potpale pod stroži tretman zbog jedinstvenih rizika koje donose sa sobom. Banke bi morale osigurati barem količinu kapitala podjednaku iznosu u kojem su izložene poslovanju s kriptovalutama, kako bi mogle u potpunosti nadoknaditi eventualne gubitke bez izlaganja korisnika i partnera riziku, prenosi Reuters.

Pozitivan pomak naprijed

Iako je izloženost banaka kriptovalutama trenutno ograničenih razmjera, rast tih depozita i transakcija mogao bi povećati rizik prijevara, kibernetičkih napada, pranja novca i financiranja terorizma na globalnoj razini ukoliko ne budu uvedena odgovarajuća ograničenja u vidu kapitalnih zahtjeva.

Salvador je nedavno postao prva država na svijetu koja je prihvatila bitkoin kao legalno sredstvo plaćanja, iako su središnje banke diljem svijeta opetovano upozoravale ulagače u kriptovalute kako moraju biti spremni na gubitak svog novca kojeg su investirali. Kina, Sjedinjene Države i druge velike svjetske ekonomije dale su naslutiti tijekom zadnjih tjedana kako se spremaju na prihvaćanje oštrije regulative kriptovaluta, iako već planiraju razvoj vlastitih digitalnih valuta.

Procjenjuje se kako svjetsko tržište kriptovalutama vrijedi oko 1,6 bilijuna američkih dolara, što je zanemariv iznos u usporedbi s kreditima, zajmovima, derivatima i drugom bankovnom imovinom.

Iako je malo imovine koja mora zadovoljiti tako stroge uvjete, prvi korak prema mogućem globalnom regulatornom okviru za kriptovalute je pozdravljen kao pozitivan, a bitkoin je dobio na vrijednosti 1,5 posto nakon objave prijedloga BCBS-a.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next