Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hakeri su upali u Electronic Arts, ukrali izvorni kod Istaknuto

Hakeri su upali u Electronic Arts, ukrali izvorni kod

Kibernetički kriminalci upali su u računalne sustave tvrtke Electronic Arts (EA), jednog od najvećih izdavača igara na svijetu. Ukrali su izvorni računalni kod za više popularnih naslova.

Uspjeli su se, čini se, dokopati 780 gigabajta podataka, među kojima je izvorni kod Frosbite korišten kao engine u igrama iz serijala FIFA, Madden i Battlefield. Hakeri su također na forumima online ustvrdili kako mogu ponuditi "potpun upad u sve servise te tvrtke", kao i da su otuđili alate za razvoj softvera za igru FIFA 21 te računalni kod za web poslužitelje koji služi za povezivanje igrača u FIFA 22.

CNN piše kako bi gubitak kontrole nad izvornim kodom mogao stvoriti probleme u poslovanju za EA. Kriminalci bi ga, naime, mogli ponuditi drugim razvojnim programerima ili zlorabiti za izradu alata pomoću kojih bi u igrama bilo moguće ostvarivati nepoštenu porednost. Nije, naravno, bezazleno niti to što su uspjeti probiti i/ili zaobići zaštitu koju su u EA postavili kako bi izbjegli ovakve situacije.

Val kibernetičkih napada

U EA su potvrdili kako je do krađe doista došlo, navevši kako je riječ o "ograničenoj količini izvornog koda za igre i povezanih alata". Pokrenuli su istragu incidenta i postavili odgovarajuće mjere zaštite. Također surađuju s vlastima i drugim stručnjacima kako bi krivci mogli biti identificirani i uhićeni. Tvrde kako korisnički podaci nisu bili ugroženi, ali to što su kriminalci uspjeli doći do osjetljivih podataka važnih za poslovanje tvrtke ne ulijeva povjerenje.

Upad u EA dolazi u vrijeme kad sve više američkih tvrtki i institucija postaje metom kibernetičkih napada. Najviše pozornosti javnosti privukao je udar na cjevovod Colonial Pipeline, iza kojeg su stajali napadači koji su tražili otkupninu kako bi im omogućili nastavak normalnog funkcioniranja. Sličnom je napadu nedavno bila izložena i industrija pakiranja mesa JBS USA. No, u EA tvrde kako u njihovom slučaju nije bila riječ o ransomwareu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next