Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Svaka kuća morat će postati elektrana, kaže Elon Musk Istaknuto

Svaka kuća morat će postati elektrana, kaže Elon Musk

Šef tvrtke Tesla Elon Musk želi pretvoriti svako domaćinstvo u distribuiranu elektranu koja će proizvoditi, pohranjivati i vraćati električnu energiju u distributivnu mrežu.

Sve navedeno trebali bi omogućiti Teslini proizvodi.

Ta tvrtka već godinama prodaje proizvode za proizvodnju solarne energije. Ali, odnedavno svoje solarne panele prodaju samo u paketu s proizvodima namijenjenim pohrane električne energije, ciljajući - čini se - postati dijelom komunalne infrastrukture.
"To je prosperitetna budućnost i za Teslu i za komunalnu infrastrukturu. Ne ostvari li se, komunalna infrastruktura neće moći opsluživati svoje kupce", rekao je Musk tijekom razgovora s investitorima, a prenosi Tech Crunch.

Kao primjer nepouzdanosti postojećeg distributivnog sustava naveo je nestanke struje u američkoj saveznoj državi Kaliforniji tijekom prošlog ljeta, kao i nedavne probleme s mrežom za opskrbu električnom energijom u saveznoj državi Teksas.

Rješenje s puno prepreka

Kako Musk vidi stanje stvari, električnu mrežu moguće je učiniti održivom i potpuno dekarbonizirati samo uz nove dalekovode, elektrane i korištenje obnovljivih izvora energije uz mogućnost pohrane. U tome ga podržavaju nedavno provedena istraživanja pri Massachusetts Institute of Technology i Sveučilištu Princeton. Rješenje vidi u distribuiranim rezidencijalnim sustavima u kojem bi svako domaćinstvo bilo istovremeno i potrošač i proizvođač električne energije.

Takav bi sustav bio radikalno drukčiji od sadašnjeg, koji je pod središnjim upravljanjem i nadzorom jedne tvrtke ili organizacije. Kako bi bilo moguće jedan zamijeniti drugim bit će potrebno savladati niz prepreka, među kojima je i pronalaženje dugoročno održivih poslovnih modela na koje bi se novi sustav mogao osloniti.

No, kao šte već znamo, Musku takve ideje nisu strane. Do prije desetljeća ili dva nije se činilo kako bi električni automobili mogli doživjeti takav uzlet kakvom smo svjedočili zadnjih godina, kao ni da će privatna tvrtka kao što je SpaceX redovno prevoziti astronaute do Međunarodne svemirske postaje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next