Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pokrenut novi europski fond za startupove, vrijedan 250 mil. € Istaknuto

Pokrenut novi europski fond za startupove, vrijedan 250 mil. €

Nizozemsko-njemačka tvrtka za financiranje razvoja Endeit Capital prikupila je 250 milijuna eura za investiranje u europske startupove u fazi B+.

Endeit Capital III njihov je treći i zasad najveći investicijski fond. Namijenjen je financiranju tvrtki koje doprinose ubrzavanju digitalne transformacije u europskom društvu i gospodarstvu, kao i podizanju digitalne zrelosti u Europi, piše Tech Crunch.

Financiranje u fazi B predviđeno je za tvrtke koje su završile prvu fazu razvoja, prikupile značajnu bazu korisnika ili kupaca i pokazale kako su spremne za poslovanje na višoj razini. Prosječno ulaganje u toj fazi kreće se oko 33 milijuna USD, za tvrtke koje u prosjeku vrijede oko 58 milijuna USD.

Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo...

Endeit Capital s novim će fondom podržati tvrtke koje se mogu nositi s međunarodnom konkurencijom, ponajprije onom iz Kine i Sjedinjenih Država, i koje imaju ambiciju postati globalnim tržišnim predvodnicima na području strojnog učenja, umjetne inteligencije i kvantnog računalstva.

Endeit je razmjerno mlada tvrtka. S radom su počeli 2006. godine i dosad su uložili 250 milijuna eura u 35 tvrtki putem dva prethodna fonda u regijama Beneluxa i Skandinavije te na području Austrije, Njemačke i Švicarske. Među tvrtkama u koje su uložili su 3D Hubs, Roamler, Albelli, MetrixLab, Unamic and Eyeworks, Gastrofix, Comtravo, Contorion, Chronext, Tourradar, Smartclip, Nordics Blis, Unruly i Leadfeeder. Brojne startupove u koje su uložili preuzele su tvrtke kao što su Time Warner, Xerox, Newscorp, Protolabs, Lightspeed, Macromill, TMG i Cimpress, a tvrtka iz njihovog portfelja Bux nedavno je dobila investiciju vrijednu 80 milijuna američkih dolara.

Endeit je izrastao iz Endemola, medijskog diva koji je stasao unazad zadnjih 25 godina i iz kojeg su iznjedreni globalno poznati projekti kao što su "Big Brother", "Fear Factor" i "Your Face Sounds Familiar" te u čijem su portfelju bili naslovi poput "Peaky Blinders", "Black Mirror"... Nakon što su ih kupili Disney i skupina ulagača Apollo Global Management, prije dvije godine preuzela ih je francuska grupacija Banijay za oko dvije milijarde eura.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next