Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Vlasnik TikToka mogao bi vrijediti koliko Coca Cola i Twitter zajedno

Vlasnik TikToka mogao bi vrijediti koliko Coca Cola i Twitter zajedno

Odluče li se u ByteDanceu na javnu ponudu dionica, ta bi kineska tvrtka u čijem je vlasništvu popularna video aplikacija TikTok mogla postići tržišnu vrijednost od 250 milijardi američkih dolara.

Taj je iznos, piše Business Insider, veći od zbroja trenutne tržišne vrijednosti dvije na burzama kapitala već izlistane tvrtke - Coca Cole (228 mlrd USD) i Twittera (48,4 mlrd USD).

U trgovanju na sekundarnom tržištu tijekom proteklog mjeseca ByteDance je dosegao procjenjenu vrijednost od 200 mlrd USD. U travnju 2017. procjena se kretala oko 140 mlrd USD. Početkom ove godine prikupili su sredstva dovoljna kako bi procjena vrijednosti tvrtke dosegla 180 mlrd USD. No, ta je procjena još porasla nakon što je otkriveno kako se razmatra mogućnost javne ponude dionica.

Prije tjedan dana zaposlili su dosadašnjeg direktora u tvrtci Xiaomi Shou Zi Chewa kao šefa financija. S ByteDanceom se upoznao dok je radio u tvrtci DST, koja je bila jedna od prvih investitora u ByteDance, a radio je i u banci Goldman Sachs. Chew je prvi koji će obavljati takvu funkciju u ByteDanceu.

Zabrana u SAD-u još nije isključena

Razmatra se mogućnost javne ponude dionica za Douyin (kineska inačica TikToka) ili pojedinih segmenata poslovanja u Kini (uključujući i agregator vijesti Jinri Toutiao), kao i zasebnog IPO-a u Europi i SAD-u.

TikTok trenutno ima više od sto milijuna aktivnih korisnika u Sjedinjenim Državama i otprilike toliko u Europi.

Kritiziran je zbog mogućeg dijeljenja korisničkih podataka s kineskom vladom, iako su u ByteDanceu dosad u pravilu demantirali te optužbe. Bivši američki predsjednik Donald Trump razmatrao je zbog navodne prijetnje nacionalnoj sigurnosti mogućnost zabrane TikToka u SAD-u. Administracija aktualnog predsjednika Joea Bidena zasad je zaustavila tužbu koja bi mogla dovesti do zabrane.

U ByteDanceu navodno razvijaju aplikaciju nalik Clubhouseu, ekskluzivnu audio platformu uspješnu u SAD-u koja je od veljače blokirana u Kini.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next