Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Šef OpenAI uskoro treba pokrenuti vlastitu kriptovalutu Istaknuto

Šef OpenAI uskoro treba pokrenuti vlastitu kriptovalutu

Glavni izvršni direktor tvrtke OpenAI Sam Altman uskoro bi mogao osigurati oko 100 milijuna američkih dolara za tehnologiju skeniranja šarenice i globalnu kriptovalutu pod nazivom worldcoin.

Pregovori o novoj investicijskoj rundi navodno su daleko poodmakli, a worldcoin bi mogao biti lansiran tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Među ulagačima su pojedini dosadašnji investitori i neka nova imena. Prethodni ulagači u tvrtku uključuju Khosla Ventures i kripto fond Andreessen Horowitz, kao i osnivača FTX-a Sama Bankman-Frieda i internetskog poduzetnika Reida Hoffmana.

Worldcoin su pokrenuli Altman i Alex Blania 2019. godine. Tvrtka nije toliko poznata kao drugi Almanov projekt OpenAI, u kojem je nastao ChatGPT i koji je ranije ove godine sklopio ugovor vrijedan više milijardi dolara s Microsoftom.

Rješenje za dva problema

Worldcoin planira koristiti tehnologiju skeniranja očne jabučice za stvaranje globalnog identifikacijskog sustava koji bi mogao biti korišten za dobivanje besplatnog pristupa istoimenoj globalnoj kripotovaluti.

Prodaja tokena u iznosu od 100 mil. USD početkom prošle godine procijenila je ukupnu ponudu tokena tvrtke na tri milijarde USD, piše Financial Times.

Ali, kripto tokeni i projekti imaju velikih problema zadnjih 12 mjeseci. Kolaps Bankman-Friedove mjenjačnice kriptovaluta FTX u studenom prošle godine prouzročio je nagli pad cijena tokena i ubrzao val propasti kripto kompanija.

U FTX su novac bili uložili fond rizičnog kapitala Sequoia Capital, Chase Colemanov Tiger Global Management i Thoma Bravo. Njegova implozija i skandal oko Bankman-Frieda potaknuli su mnoge blue-chip fondove na ograničavanje ulaganja u taj sektor.

Worldcoin bi trebao pomoći u razlikovanju ljudi od botova i omogućiti univerzalni temeljni prihod koji bi mogao nadoknaditi gubitak radnih mjesta do kojeg će doći uslijed uspona umjetne inteligencije.

Ključ za planove tvrtke je kugla koja koristi biometriju šarenice za utvrđivanje jedinstvene osobnosti pojedinca, zatim stvara digitalni World ID koji se može koristiti pod pseudonimom u raznim svakodnevnim aplikacijama bez otkrivanja identiteta korisnika. Nakon što korisnici utvrde svoj identitet moći će dobiti dobiti besplatne tokene worldcoin.

Na kritike kako biometrijsko skeniranje predstavlja rizik za privatnost u Worldcoinu kažu kako ta tvrtka neće pohranjivati ​​snimke šarenice, kao ni ozlijediti oči korisnika.

Tvrtka se sada priprema za uvođenje vlastitog protokola za blockchain i početak bilježenja transakcija u sljedećih šest tjedana.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next