Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft ušao u upravu OpenAI, Sam Altman se vratio kao CEO Istaknuto

Microsoft ušao u upravu OpenAI, Sam Altman se vratio kao CEO

Nakon turbulentnog povratka Sama Altmana kao izvršnog direktora OpenAI-a, tvrtka je najavila, taman uoči prve obljetnice ChatGPT-a, da će sada uključiti Microsoft kao promatrača bez prava glasa u svoje upravno vijeće.

Ostaje pitanje zašto najveći investitor tvrtke nije bio dio upravnog vijeća od početka, ali to se sada čini djelomično riješenim, barem privremeno. Altmana prati suosnivač Greg Brockman, koji ponovno preuzima ulogu predsjednika, dok će Mira Murati, koja je vrlo kratko obnašala dužnost privremenog izvršnog direktora tijekom dramatičnih događaja, ponovno preuzeti svoju ulogu kao glavna tehnološka direktorica.

U najavi se također potvrđuje novo upravno vijeće koje čine bivši izvršni direktor Salesforcea Bret Taylor (predsjednik), bivši tajnik američkog Trezora Larry Summers i izvorni član Adam D'Angelo, koji je također suosnivač i izvršni direktor Quore. Ranije se šuškalo da je Altmanov odlazak djelomično bio zbog navodnog sukoba interesa s D'Angelom, budući da je OpenAI razvijao potencijalnog konkurenta Quorinu servisu Poe - koji nudi ChatGPT i GPT-4, zajedno s nekoliko drugih modela umjetne inteligencije za generiranje teksta.

Prisutnost D'Angela na novom upravnom vijeću OpenAI-a došla je kao iznenađenje, a Altman se obratio na X-u kako bi se pozabavio time. „Quora je veliki korisnik OpenAI-a i smatrali smo korisnim imati predstavnika korisnika u našem upravnom vijeću“, rekao je izvršni direktor. Dodao je da je D'Angelo „uvijek bio vrlo jasan...o potencijalnom sukobu interesa i učinio je sve što je bilo potrebno“, uključujući ponudu da napusti upravno vijeće, ako je potrebno. Što se tiče razloga zbog kojih je originalno upravno vijeće željelo izbaciti Altmana, rekao je da „je jasno da su postojali stvarni nesporazumi između mene i članova upravnog vijeća“.

Suosnivač i glavni znanstvenik OpenAI-a Ilya Sutskever bio je bivši član upravnog vijeća koji je navodno vodio izbacivanje Altmana. Sutskever je kasnije otvoreno priznao da „duboko žali zbog svoje sudjelovanja u akcijama upravnog vijeća“ (s Elonom Muskom koji moli za pažnju u njegovom threadu), i od tada je izrazio podršku povratku Altmana kao izvršnog direktora. U svojoj otvorenoj poruci, Altman kaže da „ne gajim nikakve loše namjere prema njemu“ i da njegov tim radi na pronalaženju načina da Sutskever nastavi svoj rad u OpenAI-u.

U istom službenom priopćenju, novi predsjednik OpenAI-a, Taylor, osigurao je da će tvrtka „unaprijediti strukturu upravljanja“ i sastaviti „neovisni odbor uprave koji će nadzirati pregled nedavnih događaja“ radi stabilnosti organizacije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next