Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Velika kriptomjenjačnica ostala je bez više milijuna dolara Istaknuto

Velika kriptomjenjačnica ostala je bez više milijuna dolara

Čini se kako je Crypto.com, jedna od najvećih mjenjačnica kriptovalutama na svijetu, prije nekoliko dana ipak bila opljačkana.

U ponedjeljak, 17. siječnja, na Crypto.com zabilježen je incident u sklopu kojeg je nekoliko korisnika te platforme zabilježilo neobične aktivnosti na njihovim korisničkim računima.

Crypto.com je službeno priznao kako se nešto čudno dogodilo taj dan. Odmah su onemogućili podizanje kriptovaluta (što je potrajalo oko 14 sati), pokrenuli istragu i ustvrdili kako su sredstva pohranjena kod njih sigurna. Usprkos tome, svi su korisnici morali ponovno se ulogirati u svoje korisničke račune, a mjere dvostupanjske provjere morale su biti ponovno postavljene.

Pojedini korisnici nisu ih mogli ponovno postaviti, zbog čega nisu mogli pristupiti svojim računima pri Crypto.comu. Moguće je kako je to bila posljedica još jedne sigurnosne mjere. Naime, korisnici su onemogućeni u povlačenju sredstava s niza adresa u prvih 24 sata nakon registracije.

Novac ukraden i opran

U tvrtkama Certik i Peckshield - koje se bave sigurnošću i revizijom blockchain servisa - tvrde kako je novac iz pojedinih digitalnih novčanika ipak nestao.

Peckshield, konkretno, tvrdi kako je Crypto.com ostao bez kriptovaluta vrijednih 15 milijuna američkih dolara i kako je pola tog iznosa oprano korištenjem protokola Tornado.cash. U Certiku su podržali te tvrdnje i sastavili popis korisnika čiji su digitalni novčanici bili pogođeni tijekom incidenta. Ukupno je riječ o 282 korisnička računa, piše Bitcoin.com.

Zasad još nije poznato tko bi mogao stajati iza upada u Crypto.com.

Podsjetimo, tvrtka Chainalysis nedavno je objavila kako su hakeri iz Sjeverne Koreje ukrali blizu 400 mil. USD s platformi za kriptovalute tijekom protekle godine. Ti su napadi uglavnom ciljali investicijske tvrtke i centralizirane mjenjačnice. Broj hakiranja porastao je sa četiri u 2020. na sedam u 2021., dok je vrijednost ukradene imovine porasla za 40 posto.

U Chainalysisu procjenjuju kako iza velikog broja prošlogodišnjih napada stoji skupina Lazarus, za koju se vjeruje kako je pod nadzorom glavne sjevernokorejske obavještajne agencije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next