Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ništa od povišica u Microsoftu ove godine Istaknuto

Ništa od povišica u Microsoftu ove godine

Microsoft će odustati od povećanja plaća zaposlenicima s punim radnim vremenom, najavio je glavni izvršni direktor Satya Nadella.

Taj je potez dio nastojanja softverskog diva iz Redmonda za smanjenjem troškova u situaciji u kojoj rast njegovih prihoda usporava, a klijenti režu budžete namijenjene potrošnji na IT proizvode i usluge.

Tijekom siječnja iz Microsofta je stigla najava kako će otpustiti deset tisuća radnika, odnosno nešto manje od pet posto ukupnog broja zaposlenih.

Alphabet, Amazon, Meta Platforms i niz drugih velikih tehnoloških tvrtki također su značajno smanjile broj zaposlenih zadnjih mjeseci. Među njima je i Linkedin, društvena mreža u Microsoftovu vlasništvu, koja je najavila otpuštanje više od 700 zaposlenih. Procjenjuje se kako je dosad otpušteno više od 270 tisuća ljudi u IT sektoru.

Rezanje direktorskih bonusa

U 2022. godini, dok je inflacija bilježila razine kakve nisu viđene desetljećima, Microsoft je gotovo udvostručio proračun za bonuse i povećao raspodjelu dionica za određene zaposlenike. Ove godine te će naknade biti skromnije, više u skladu s povijesnim prosjecima te tvrtke.

Nadella je također naveo kako će bonusi za rad Microsoftovih najviše rangiranih direktora znatno smanjiti u odnosu na prošlu godinu.

U travnju je glavna financijska direktorica Microsofta Amy Hood izjavila kako će rast prihoda te tvrtke u tekućem tromjesečju usporiti na 6,7 posto. Tijekom prva tri mjeseca ove godine dosegnuo je razinu od 7,1 posto. Također je pozvala na rast operativnih troškova ispod dva posto. U prvom kvartalu bio je 7,4 posto.

Ipak, Nadella nema namjeru smanjiti napore kapitalizacije na rastu tržišta umjetne inteligencije.

"Jasno nam je kako pomažemo u pokretanju velike promjene platforme u novoj eri umjetne inteligencije, i to u dinamičnom, konkurentnom okruženju, dok se također suočavamo s globalnim makroekonomskim neizvjesnostima", poručio je prvi čovjek Microsofta.

U siječnju je Microsoft najavio ulaganje više milijardi američkih dolara u startup OpenAI, koji se oslanja na Microsoftov servis u računalnom oblaku Azure za pokretanje svog virusnog ChatGPT chatbota i pružanje velikih jezičnih modela kao što je GPT-4 za pokretanje aplikacija Microsofta i niza drugih tvrtki.

Hood je prošlog mjeseca rekla kako će kapitalni izdaci Microsofta tijekom ovog tromjesečja biti povećana zbog ulaganja u infrastrukturu temeljenu na umjetnon inteligenciji za Azure, piše CBNC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next