Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft je prekršio antimonopolska pravila povezivanjem Teamsa s Office alatima, kaže Europska unija Istaknuto

Microsoft je prekršio antimonopolska pravila povezivanjem Teamsa s Office alatima, kaže Europska unija

Microsoft je prekršio antimonopolska pravila Europske unije s „mogućim zloupotrebama” povezivanjem svoje aplikacije za razmjenu poruka i videokonferencije Teams sa široko korištenim poslovnim softverom, priopćila je Europska komisija.

Europska komisija je objavila da je obavijestila Microsoft o svom preliminarnom stajalištu da je američki tehnološki div „ograničavao konkurenciju” povezivanjem aplikacije Teams s ključnim uredskim aplikacijama kao što su Office 365 i Microsoft 365.

Komisija, glavni antimonopolski regulator bloka od 27 država članica, sumnja da je Microsoft mogao pružiti Teamsu „prednost u distribuciji” time što nije dao kupcima izbor hoće li imati Teams prilikom kupnje softvera. Navode da je prednost potencijalno dodatno povećana ograničenjima sposobnosti konkurentskih aplikacija za razmjenu poruka da rade s Microsoftovim softverom.

„Zabrinuti smo da Microsoft možda daje svom komunikacijskom proizvodu Teams neprimjerenu prednost pred konkurentima, vezujući ga uz svoje popularne poslovne produktivne pakete,” izjavila je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica komisije za politiku tržišnog natjecanja, u priopćenju.

„Očuvanje konkurencije za alate za daljinsku komunikaciju i suradnju je bitno jer također potiče inovacije na tim tržištima.”

Komisija se obrušila na Microsoft dan nakon što je optužila Apple za kršenje novih pravila digitalnog tržišnog natjecanja bloka, u nizu regulatornih akcija koje naglašavaju vodeću ulogu Bruxellesa kao čuvara za velike tehnološke tvrtke.

Microsoft je prošle godine uveo neke promjene u nastojanju da izbjegne kaznu, uključujući ponudu softverskih paketa bez Teamsa za europske kupce. No, komisija je u utorak izjavila da promjene nisu dovoljne za rješavanje njezinih zabrinutosti i da treba učiniti više kako bi se "vratila konkurencija".

„Nakon što smo izdvojili Teams i poduzeli početne korake za interoperabilnost, cijenimo dodatnu jasnoću koja je danas pružena i radit ćemo na pronalaženju rješenja za preostale zabrinutosti Komisije,” rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith u pripremljenoj izjavi.

U travnju je tvrtka također dala kupcima širom svijeta mogućnost nabave Microsoft 365 i Office 365 bez Teamsa. Dva softverska paketa uključuju programe kao što su Word, Excel i Outlook.

Microsoft sada ima priliku odgovoriti na optužbe, formalno poznate kao izjava o prigovorima, prije nego komisija donese konačnu odluku. Tvrtka bi mogla biti suočena s kaznom do 10% svog godišnjeg globalnog prihoda ili biti prisiljena provesti „mjere“ kako bi zadovoljila zabrinutosti u vezi s tržišnim natjecanjem.

Komisija je pokrenula istragu u srpnju 2023. nakon što je konkurentska tvrtka Slack Technologies, koja proizvodi popularni softver za razmjenu poruka na radnom mjestu, podnijela pritužbu Bruxellesu. Alfaview, koja proizvodi softver za videokonferencije, također je podnijela zasebnu pritužbu.

Slack, u vlasništvu proizvođača poslovnog softvera Salesforce, tvrdio je da je Microsoft zloupotrijebio svoju tržišnu dominaciju kako bi eliminirao konkurenciju — u suprotnosti sa zakonima EU.

„Izjava o prigovorima koju je danas izdala Europska komisija pobjeda je za izbor kupaca i potvrda da su Microsoftove prakse s Teamsom naštetile konkurenciji,” rekao je predsjednik Salesforcea Sabastian Niles. „Cijenimo temeljitu istragu Komisije o Slackovoj pritužbi i pozivamo Komisiju da krene prema brzom, obvezujućem i učinkovitom rješenju koje vraća slobodan i pošten izbor te promiče konkurenciju, interoperabilnost i inovacije u digitalnom ekosustavu.”

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next