Biz Tech web portal powered by vidi logo2

United grupa prodala telekom tornjeve u Hrvatskoj Istaknuto

United grupa prodala telekom tornjeve u Hrvatskoj

United grupa BV, telekomunikacijska i medijska tvrtka u čijem vlasništvu su Telemach, N1 i Nova TV u Hrvatskoj, postigla je sporazum o prodaji 100 posto udjela svoje jedinice mobilnih telekomunikacijskih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji TowerCo tvrtki TAWAL, podružnici stc grupe.

Vrijednost TowerCo, koji u vlasništvu ima 4.800 tornjeva, ovom transakcijom procjenjena je na 1,22 milijardi eura, što predstavlja EV / EBITDAl multiplu od 20,1x .

Uvjeti transakcije uključuju dugoročni ugovor o razini pružanja usluga tijekom nastavka korištenja infrastrukture telekomunikacijskih tornjeva po zaključenju transakcije. Očekuje se kako bi preuzimanje moglo biti zaključeno tijekom druge polovice 2023. godine.

Sredstva za ulaganja u mobilnu mrežu

Ovaj potez United grupe u skladu je s trendom izdvajanja i monetizacije mobilne telekomunikacijske infrastrukture telekomunikacijskih operatora u Europi i širom svijeta.

Transakcija će omogućiti nastavak ulaganja u mobilnu mrežu, uključujući planove za uvođenje oko 2.000 dodatnih lokacija tijekom sljedećih 20 godina.

"Ova će transakcija podržati nastavak ulaganja u tvrtke iz našeg portfelja kako bismo osigurali da ostanu konkurentne na svojim tržištima. Tražit ćemo daljnje prilike za suradnju s TAWAL-om dok šire svoje prisustvo na europskom tržištu", rekla je Viktoriya Boklag, izvršna direktorica United grupe.

Također predstavlja prvo ulaganje tvrtke TAWAL u europski telekomunikacijski sektor. Riječ je o tvrtci koja je integrirani pružatelj ICT infrastrukture u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike, koja posjeduje više od 16 tisuća tornjeva za mobilne komunikacije.

"Ovaj dogovor predstavlja značajan korak u našoj ambicioznoj strategiji rasta i širenja našeg međunarodnog prisustva.

Već vodimo digitalnu transformaciju Saudijske Arabije, a ovaj dogovor jača našu predanost ulaganju u vrhunsku tehnologiju i infrastrukturu koja omogućava globalnu povezanost", istaknuo je Olayan Alwetaid, izvršni direktor grupacije stc.

United Grupa u većinskom je vlasništvu investicijske tvrtke BC Partners.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next