Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Slabija potražnja i sukobi oko patenata usporili su Nokiju Istaknuto

Slabija potražnja i sukobi oko patenata usporili su Nokiju

Nokia je tijekom prvog tromjesečja 2023. godine ostvarila operativnu dobit manju od očekivanja.

Iz finske su tvrtke također poručili kako vide znakove usporavanja potrošnje korisnika. Usprkos tome, prognoze za cijelu 2023. ostale su na istoj razini, a očekuju i kako će profitabilnost biti poboljšana u drugoj polovici godine.

Usporediva operativna dobit u prvom kvartalu pala je s prošlogodišnjih 583 milijuna eura na 479 milijuna eura. Analitičari su očekivali kako će biti dosegnuti razinu od 532,4 milijuna eura.

Nokijina neto prodaja porasla je 10 posto, na 5,86 milijardi eura, nadmašivši procjene od 5,72 milijarde eura.

Najbrže uvođenje mreže 5G ikad

Usporediva operativna marža pala je s 10,9 na 8,2 posto. Tijekom ove godine marža bi trebala biti u rasponu od 11,5 do 14 posto.

Osim slabljenju potražnje i općenito nepovoljnim makroekonomskim uvjetima, podbačaj u poslovanju pripisan sukobima s Oppom i Vivom, zbog kojih je poslovanje vezano uz licenciranje patenata ostvarilo manje prihode od očekivanih, piše Reuters.

Poslovanje Nokie i Ericssona u velikoj mjeri ovisilo je o rastu prodaje u Indiji, gdje telekom operateri grade novu mrežu 5G kako bi nadoknadili usporavanje na tržištima s visokom maržom poput Sjedinjenih Država. Kako je rekao Pekka Lundmark, glavni izvršni direktor Nokije, u Indiji je u tijeku najbrže uvođenje mreže 5G koje je svijet ikad vidio.

Nokiji indijsko tržište donosi 15 posto prihoda. Glavni kupci su Reliance Jio i Bharti Airtel.

Nokia je krajem 2022. prognozirala kako će do kraja ove godine povećati prodaju i tržišni udio, oslanjajući se ponajviše upravo na indijsko i druga slična tržišta. Lundmark očekuje blagi oporavak sjevernoameričkog tržišta u drugoj polovici godine..

Osim velikih ugovora s telekom operaterima, Nokia također diverzificira svoju bazu na industrijske korisnike koji postavljaju privatne mreže 5G od elektrana do rudnika.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next