Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nokia najavila 14 tisuća otkaza Istaknuto

Nokia najavila 14 tisuća otkaza

Finska mobilna tvrtka Nokia planira smanjiti broj radnih mjesta između 9.000 i 14.000 zbog pada prodaje i smanjene potražnje za opremom za 5G, objavila je to u četvrtak. Viši broj tih otkaza vjerojatno će utjecati na otprilike 16% trenutne svjetske radne snage tvrtke od 86.000 zaposlenika.

Otkazi su dio mjera smanjenja troškova kako bi se smanjili troškovi za 400 milijuna eura u 2024. godini i dodatnih 300 milijuna eura u 2025. godini.

Tvrtka želi smanjiti ukupne troškove za 1,2 milijarde eura do 2026. godine.

U odvojenom priopćenju, Pekka Lundmark, izvršni direktor Nokia sa sjedištem u finskom gradu Espoo-u, izjavio je da su prihodi tvrtke u trećem kvartalu iznosili 4,9 milijardi eura, što je pad od 15% u usporedbi s prethodnom godinom zbog makroekonomskih izazova i viših kamatnih stopa.

Tvrtka je prijavila operativni dobitak od 424 milijuna eura u trećem kvartalu, što je smanjenje od 36% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Resetiranje troškovne osnove nužan je korak za prilagodbu tržišnoj neizvjesnosti i osiguranje dugoročne profitabilnosti i konkurentnosti“, izjavio je Lundmark.

Nokia, koja je prodala svoje poslovanje s mobilnim telefonima Microsoftu 2014. godine, očekuje da će zadovoljiti donji kraj svojih ciljeva prodaje u trećem kvartalu, postavljenih u rasponu od 23,2 milijarde do 24,6 milijardi eura.

Također je smanjila svoju prognozu za cjelokupno tržište mobilnih mreža u 2023. godini te sada očekuje smanjenje od 9%, u usporedbi s prethodnom prognozom od 2% pada. Lundmark je rekao da usporavanje rasta 5G u Indiji više ne može nadoknaditi slično usporavanje u Sjevernoj Americi.

Predstavnik tvrtke Nokia uputio je Insider na izjavu tvrtke u odgovoru na zahtjev za komentarom.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next