Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intel kreće u tješnju suradnju s ARM-om Istaknuto

Intel kreće u tješnju suradnju s ARM-om

Intel je objavio kako će njegov odjel za ugovornu proizvodnju čipova surađivati ​​s britanskim dizajnerom čipova ARM.

Cilj je osigurati preduvjete kako bi se čipove za mobilne telefone i druge proizvode koji koriste Armovu tehnologiju moglo proizvoditi u Intelovim tvornicama.

Iako je dugo bio predvodnik u proizvodnji središnjih procesorskih jedinica, Intel već neko vrijeme zaostaje za suparnicima kao što je Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), koji je dominantan u proizvodnji čipova za kupce poput Applea.

Ključan dogovor za zaokret

Intelova strategija preokreta djelomično ovisi o otvaranju njegovih tvornica drugim tvrtkama za proizvodnju čipova, posebice onima za pametne telefone. Očekuju kako će tvrtke poput Qualcomma koristiti njihove pogone za proizvodnju budućih dizajna čipova.

ARM, tvrtka u vlasništvu japanske grupacije SoftBank koja planira izaći na burzu kasnije ove godine, veliki je dobavljač intelektualnog vlasništva brojnim tvrtkama za proizvodnju čipova, posebno u mobitelima. U partnerskom je odnosu s velikim ugovornim proizvođačima čipova kako bi osigurao da će njegov dizajn dobro funkcionirati u njihovim proizvodnim procesima.

Dogovor s Intelom ima za cilj staviti tu tvrtku u ravnopravan položaj s TSMC-om i Samsung Electronicsom, dvjema tvrtkama koje trenutno proizvode većinu svjetskih čipova za pametne telefone, piše Reuters.

Intel je na zaokret u poslovanju bio prisiljen i zbog pada potražnje za osobnim računalima.

Prema podacima tvrtki Canalys i IDC, broj isporučenih računala tijekom prvog tromjesečja ove godine pao je za gotovo trećinu u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dio analitičara smatra kako nije riječ o privremenoj tržišnoj korekciji već o početku trenda koji bi mogao dulje potrajati i postati novo normalno stanje.

U Intelu su zbog slabih poslovnih rezultata već srezali plaće i dividendu, kao i podijelili otkaze.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next