Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alibaba predstavila vlastitog chatbota s umjetnom inteligencijom Istaknuto

Alibaba predstavila vlastitog chatbota s umjetnom inteligencijom Thomas Lombard | Wikipedia

Alibaba Cloud, dio istoimene kineske tehnološke grupacije zadužen za računalstvo u oblaku, predstavio je vlastiti alat temeljen na generativnoj umjetnoj inteligenciji.

Tongyi Qianwen, kako je konkurent ChatGPT-ju tvrtke OpenAI nazvan, može komunicirati na engleskom i kineskom jeziku, sastavljati pozivnice, planirati putovanja i savjetovati kupce pri kupovini.

Njegovo ime u prijevodu znači "istina iz tisuću pitanja".

Isprva će biti implementiran u DingTalk, Alibabin softver za komunikaciju na radnom mjestu, i Tmall Genie, proizvođača malih kućanskih uređaja.

S vremenom bi trebao biti ugrađen u sve Alibabine proizvode. Nije precizno navedeno kad bi se to moglo dogoditi, osim što je naznačeno kako bi to moglo biti u bliskoj budućnosti.

Mora se pridržavati socijalističkih vrijednosti

Alibabini klijenti i razvojni programeri u Kini imat će pristup jezičnom modelu na kojem se temelji kako bi mogli ga koristiti za izradu rješenja po mjeri. U Alibabi najavljuju kako će chatbot biti posebno prilagođen informacijama i podacima klijenata kako bi im smanjio troškove i korištenje resursa.

Također su obećali i dodavanje naprednih značajki, poput razumijevanja slika i generiranja slika temeljem teksta.

"Zbog razvoja generativne umjetne inteligencije i računalstva u oblaku nalazimo se na tehnološkoj prekretnici. Tvrtke u svim sektorima počele su prihvaćati tu transformaciju kako bi zadržale poziciju u utrci", rekao je Daniel Zhang, predsjednik Alibaba Group i glavni izvršni direktor tvrtke Alibaba Cloud Intelligence.

Prema podacima Gartnera i IDC-a, Alibaba je treća po veličini tvrtka na svijetu u segmentu servisnog pružanja javne cloud infrastrukture.

Tijekom prošlog mjeseca svog je chatbota s umjetnom inteligencijom, nazvanog Ernie Bot, predstavila i kineska tvrtka Baidu, piše CNBC.

Nedugo nakon što je predstavljen Tongyi Qianwen kineske vlasti objavile su nacrt pravila o upravljanju servisima s generativnom umjetnom inteligencijom. U njima je navedeno kako se tako stvoreni sadržaj mora pridržavati ključnih socijalističkih vrijednosti, kao i zakona vezanih uz sigurnost podataka i zaštitu osobnih informacija, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next