Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Deutsche Telekom opet je većinski vlasnik američkog T-Mobilea Istaknuto

Timotheus Hottges Timotheus Hottges

Deutsche Telekom stekao je većinski udio T-Mobileu U.S.

"Imamo većinu i najveći smo dioničari najvrjednije svjetske telekomunikacijske kompanije - T-Mobile U.S.", objavio je tijekom godišnje skupštine DT-a glavni izvršni direktor te tvrtke Timotheus Höttges.

Kupili su od japanskog SoftBanka udio od 3,7 posto, za što su platili blizu 5,8 milijardi američkih dolara. Dioničarima DT-a to je donijelo povećanje vrijednosti za više od 70 milijardi eura, dodao je Höttges.

Procjenjuje se kako će koristi od transakcije - između 7,2 i 7,5 mlrd. USD - nadmašiti troškove koji će tijekom 2023. godine iznositi manje od milijardu dolara.

Nadmašili američku konkurenciju

Höttges je stalno povećavao DT-ov udio u američkom T-Mobileu. Primjerice, tijekom 2021. godine najavio je dogovore koji su pomogli u povećanju tog udjela za 5,3 posto, na 48,4 posto. Kupnja je financirana i prodajom poslovanja u Nizozemskoj te baznih postaja u Austriji i Njemačkoj.

T-Mobile US činio je tri petine prodaje DT-a i bio je njegova najprofitabilnija jedinica. Za mjesto pod suncem izborio se ponudama koje su, između ostalog, uključivale besplatni pristup popularnom servisu za internetski streaming Netflix.

Tijekom 2020. godine uspješno su zaključili preuzimanje telekom operatora Sprint za 26,5 milijardi USD.

Prošle godine tržišna kapitalizacija T-Mobilea porasla je više od većine drugih telekomunikacijskih kompanija u svijetu. Danas iznosi oko 178 mlrd. USD, što je više od Verizona (166 mlrd. USD), AT&T-ja (140 mlrd. USD) i Vodafonea (30 mlrd. USD).

Vrijedi otprilike koliko i China Mobile, tvrtka koja ima blizu milijardu korisnika u Kini. T-Mobile US ih ima oko 110 milijuna u SAD-u. Očekuje se kako su privukli novih pola milijuna tijekom prva tri mjeseca ove godine.

Tijekom 2023. bi trebali dovršiti i program otkupa dionica vrijedan 8,9 mlrd. USD i od sinergije nakon spajajanja sa Sprintom ostvariti još osam mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next