Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Infobip - tehnološki lider na afričkom kontinentu Istaknuto

Infobip - tehnološki lider na afričkom kontinentu

Infobip je u sklopu prve “Infobip Connect“ turneje uspješno održao developerske meetupove diljem afričkog kontinenta. Ova serija sve popularnijih meetupova nastavak je prošlogodišnje koja se održala u SAD-u te u Nigeriji i Gani. Hrvatski je jednorog tako potvrdio svoju poziciju tehnološkog lidera i na afričkom kontitentu, a meetupovi su se na prvoj ovogodišnjoj turneji održali u Accri (Gani), Nairobiju (Keniji), Cairu (Egiptu), i Casablasci (Maroku).

Infobip je već više od desetljeća lider u svom segmentu poslovanja na propulzivnom afričkom kontinentu na kojem se nalazi čak 19 od 20 najbrže rastućih gospodarstava na svijetu. Komunikacijske usluge ovogtehnološkog giganta koriste najveće afričke telekomunikacijske tvrtke, banke, fintech tvrtke te brojne druge tehnološke kompanije. Meetupovi u Africi dio su Infobipove globalne inicijative za povezivanje s developerskim i startup zajednicama diljem svijeta koje vodi Ivan Burazin, član uprave za developersko iskustvo te osnivač Shift konferencije.

''Nakon serije meetupa u SAD-u započete prošle godine, raduje nas što i u Africi imamo prigodu organizirati ovakve evente. Jako smo sretni zbog iznimno velikog odaziva lokalnih developera i startupa kojima smo predstavili naša rješenja i proizvode koji im mogu pomoći u njihovom poslovanju. Također, raduje nas interes nekih domaćih IT tvrtki za naše inicijative u Africi, te ćemo im temeljem našeg iskustva rado pomoći u izlasku na afričko tržište'', izjavio je Ivan Burazin.

Meetupovi su sve popularniji oblik stjecanja raznih znanja te su odlično mjesto za umrežavanje s osobama sličnih interesa. Organiziraju se kako bi na jednom mjestu okupili osobe na temelju njihovih preferencija prema određenim interesima ili tehnologijama, te je atmosfera na njima generalno opuštenija nego na sličnim konferencijama.

Voditelj Infobiovih inicijativa prema developerima u Africi te arhitekt uspješnih meetupova Marijan Čipčić ističe kako su veliku podršku u organizaciji dali lokalni Infobipovi uredi u Nigeriji, Gani, Keniji, Egiptu i Maroku. ''Nakon uspješne prve ovogodišnje turneje na kojoj je prisustvovalo gotovo 400 sudionika, jedva čekamo iduću koja će se održati krajem travnja i početkom svibnja i u sklopu koje ćemo organizirati meetupove u Nairobiju (Keniji), Kampali (Ugandi) i Abidjanu (Obali Bjelokosti). Koliko nam je poznato, Infobip je jedina tech tvrtka uz Google koja sustavno organizira ovakve evente diljem Afrike'', dodao je Čipčić.

Most između Hrvatske i Afrike

Infobipove aktivnosti doprinose razvoju developerske scene u Africi, te se na ovaj način otvaraju mogućnosti za nove suradnje - i za Infobip i za ostale tehnološke kompanije iz Hrvatske. Stoga, inicijative Infobipa prema developerima i startupima u Africi podržavaju Antonio Šeparović, suosnivač i direktor financijskog startupa Oradian i Kristijan Luburić, direktor IT tvrtke venITure.

''Oradian je neraskidivim nitima vezan uz Afriku u kojoj već godinama uspješno poslujemo te u tom kontekstu snažno podržavamo Infobipov angažman među lokalnim developerskih i startup zajednicima'', ističe Šeparović, a Luburić dodaje: ''S obzirom na to da je afričko tržišto za venITure potencijalno jako zanimljivo, s posebnom pozornošću pratimo Infobipove aktivnosti u Africi i izvrsne meetupove za developere koje oni tamo organiziraju''.

Startup i developerski ekosustav u Africi doživljava veliki procvat u proteklim godinama. Prema izvješću koje je pripremio The Disrupt Africa tim, 633 afrička startupa osiguralo je čak više od 3,3 milijarde američkih dolara investicija u protekloj 2022. godini. Prema istom izvješću, ukupno godišnje financiranje afričkih tehnoloških startupa poraslo je za više od 1.000% od 2015. godine. U Infobipu su uvjereni kako će njihove inicijative pomoći daljnjem razvoju i jačanju developerskog i startup ekosustava u Africi, ali i hrvatskim kompanijama otvoriti vrata kontinenta koji velikim koracima grabi naprijed.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next