Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zoom otpušta 15 posto ukupnog broja zaposlenih Istaknuto

Zoom otpušta 15 posto ukupnog broja zaposlenih

Zoom će otpustiti oko 1.300 djelatnika, odnosno 15 posto ukupnog broja zaposlenih.

Glavni izvršni direktor Zooma Eric Yuan je u objavi na službenom blogu naveo kako se ta tvrtka mora "prilagoditi neizvjesnostima u globalnoj ekonomiji i njihovim utjecajima na korisnike Zoomovih usluga".

Zoom je eksplozivno rastao tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, zbog toga što je velik broj ljudi u kratkom razdoblju bio prisiljen prijeći na rad od kuće. Mnogi su taj alat za video konferencije u to vrijeme počeli koristiti kako bi ostali u kontaktu s rodbinom i prijateljima, ali i ponudili nove proizvode te usluge.

Šef si srezao plaću i bonus

Yuan je priznao kako nisu dovoljno vremena posvetili procjeni je li taj rast bio održiv na dulje staze. Stoga su sad prisiljeni riješiti se nemalog broja zaposlenih iz svih odjela.

Djelatnici kojima će biti uručen otkaz bit će ponuđena otpremnina u visini četiri mjeseca plaće i pokrivanje troškova zdravstvenog osiguranja. To će ih koštati između 50 i 68 milijuna američkih dolara.

Yuan će također srezati svoju plaću za nadolazeću fiskalnu godinu za 98 posto i odreći se korporativnog bonusa za 2023. Naime, smatra kako je - kao osnivač i prvi čovjek kompanije - odgovoran za pogreške koje su dovele do otkaza i preuzet će dio tereta posljedica koje su nastale zbog njih, piše CNBC.

Svim direktorima u tvrtci plaća će biti smanjena za 20 posto. Tijekom 2022. godine rast Zooma je usporio, a zarada prema procjenama pala za 38 posto, piše Guardian.

Seriji otkaza u velikim tehnološkim tvrtkama i dalje se ne nazire kraj. Dell je početkom tjedna objavio kako će podijeliti 6.650 otkaza, a prije toga su slične najave stigle iz Amazona (18 tisuća), Googlea (12 tisuća), Meta Platforms (11 tisuća), Microsofta (10 tisuća), Salesforcea (sedam tisuća)...

Tvrtki koje se još nisu na to odlučile sve je manje iz dana u dan.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next