Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft želi Googleu preoteti milijarde USD prihoda od oglašavanja Istaknuto

Satya Nadella Satya Nadella Microsoft

Microsoft će umjetnom inteligencijom pojačati svoju internetsku tražilicu Bing i web preglednik Edge, nastojeći preuzeti čelnu poziciju u tržišnim segmentima u kojima je dosad zaostajao.

Ponajprije se to odnosi na Alphabet i Google, koji već godinama drže primat kad je riječ o pretraživanju interneta i web preglednicima. U Microsoftu ih namjeravaju sustići tako što će tražilici Bing dodati umjetnu inteligenciju koja će nuditi sažetke web stranica, sintetizirati raznovrsne izvore, sastavljati e-poštu, prevoditi...

U tu su svrhu već povećali ulaganja u umjetnu inteligenciju. Očekuju kako će im svaki postotak tržišnog udjela koji uspiju preoteti konkurenciji donijeti novih dvije milijarde američkih dolara u prihodima od oglašavanja putem tražilica. Procjenjuje se kako Microsoft trenutno drži oko deset posto tržišta internetskog pretraživanja.

Tehnologija koja će promijeniti tržište softvera

U suradnji s tvrtkom OpenAI, tvorcem bota ChatGPT, namjeravaju takođe ponuditi alate za ubrzavanje stvaranja sadržaja i automatizaciju svakodnevnih zadaća, ako već ne i poslova. To će imati utjecaja na proizvode namijenjene tvrtkama (primjerice, u računalnom oblaku i za suradnju), kao i za potrošače.

"Ova će tehnologija preoblikovati praktično sve kategorije softvera", rekao je prvi čovjek Microsofta Satya Nadella, a prenosi Reuters.

Novo izdanje tražilice Bing trenutno testira ograničen broj korisnika na stolnim računalima diljem svijeta. Inačica za pametne telefone i druge mobilne uređaje trebala bi postati dostupnom tijekom nadolazećih tjedana. U Microsoftu se nadaju kako će povratne informacije korisnika
poboljšati njihovu umjetnu inteligenciju, još sklonu pogreškama koje se naziva halucinacijama.

Novi Bing pogoni Prometheus, trenutno najjača tehnnologija za prikupljanje i obradu informacija s weba kojom OpenAI raspolaže. To znači kako bi Bing trebao korisnike moći izvještavati o događajima koji se upravo odvijaju, što je korak dalje od mogućnosti ChatGPT-ja.

Google je dan ranije najavio vlastiti chatbot servis Bard i niz alata s umjetnom inteligencijom kojima će pojačati vlastitu internetsku tražilicu i proširiti ponudu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next