Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Vjerovnici FTX-a traže povrat novca doniranog političarima Istaknuto

Vjerovnici FTX-a traže povrat novca doniranog političarima

Sam Bankman-Fried podijelio je na desetke milijuna američkih dolara političarima prije no što se njegova kriptomjenjačnica FTX urušila. Sad FTX traži taj novac nazad.

Ta je mjenjačnica objavila kako je počela slati "povjerljiva pisma" političarima i političkim organizacijama koje su Bankman-Fried, njegovi suradnici i tvrtke čiji je vlasnik velikodušno darivao, u kojima traže povrat tog novca do kraja ovog mjeseca.

U priopćenju za javnost kreditori su naveli kako zadržavaju pravo na pokušaj prisilne naplate, uz kamate, putem suda. Procjenjuju kako se u džepove političara slilo do 93 milijuna USD. Novac su primili zakonodavci i političke inicijative u Washingtonu na obje strane političkog spektra.

Dio političara već je vratio novac

Navodno je svaki treći član sadašnjeg sastava američkog Kongresa dobio donaciju od nekog bliskog Bankman-Friedu.

U međuvremenu je kriptomjenjačnica FTX spektakularno javno bankrotirala, a njeni čelni ljudi su se našli suočeni s nizom kaznenih prijava koje ih otpužuju za prijevaru tešku više milijardi USD.

Mnogi koji su uzeli novac od FTX-a pokušali su izbjeći povezivanje s tim skandalom tako što su donirali ta sredstva u dobrotvorne svrhe. Ali, vjerovnici smatraju kako ih taj potez ne priječi u traženju povrata.

Pojedine institucije već su vratile sporne donacije ili najavile kako to namjeravaju učiniti. Među njima su Democratic National Committee, Democratic Senatorial Campaign Committee i the Democratic Congressional Campaign Committee, koje su odvojile odgovarajuće iznose u prosincu prošle godine i sad čekaju smjernice vlasti kako taj novac vratiti FTX-u.

Zasad još nije poznato hoće li to učiniti i američki predsjednik Joe Biden.

Bankman-Fried je uhićen u prosincu 2022. godine na Bahamima. Izručen je Sjedinjenim Državama, gdje je pušten da se brani sa slobode uz jamčevinu od 250 mil. USD. Njegovi najbliži suradnici Gary Wang i Caroline Ellison priznali su krivnju i odlučili surađivati s vlastima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next