Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google mora ukloniti očito netočne rezultate pretrage, kaže sud Istaknuto

Google mora ukloniti očito netočne rezultate pretrage, kaže sud

Google mora ukloniti podatke iz pretraživanja online ako korisnici mogu dokazati kako su netočni, presudio je Sud Europske unije.

Zagovornici slobode govora i borci za zaštitu privatnosti zadnjih se nekoliko godina sukobljavaju oko prava na zaborav online, odnosno prava pojedinačnih korisnika na uklanjanje svojih digitalnih tragova s weba.

Slučaj koji se našao pred Sudom Europske unije ticao se dva direktora iz grupacije investicijskih tvrtki, koji su od Googlea zatražili uklanjanje rezultata pretrage koji povezuju njihova imena uz pojedine članke u kojima se kritizira model ulaganja kojeg je ta grupacija koristila.

Također su tražili uklanjanje sličica na kojima su, a koje su se pojavljivale uz prikaz rezultata pretrage. Google je te zahtjeve odbio, tvrdeći kako ne znaju jesu li informacije iznesene u člancima točne ili nisu.

Razumno dostupni dokazi

Nakon toga njemački je sud zatražio pravorijek od Suda Europske unije o balansu između prava na zaborav i prava na slobodno izražavanje te pristup informacijama.

Sud je donio odluku prema kojoj "operator tražilice mora ukloniti reference na osobu u relevantnom sadržaju ako je osoba koja je uputila zahtjev za uklanjanjem dokazala kako su te informacije očito netočne".

Kako ne bi pretjerano opteretili korisnike, suci su naveli kako takav dokaz ne mora doći u obliku sudske presude protiv izdavača web odredišta i kako korisnici trebaju ponuditi dokaze za koje je razumno da do njih mogu doći.

U Googleu su rekli kako sporne poveznice i sličice više nisu dostupne tražilicama weba i slika te kako je sadržaj offline već dulje vrijeme.

Isti je sud 2014. godine u praksu uveo pravo na zaborav, prema kojem korisnici mogu od tražilica poput Googleove tražiti uklanjanje neodgovarajućih ili nerelevantnih informacija iz rezultata pretrage, ukoliko se ti rezultati pojavljuju uz upit koji sadrži njihovo ime. Iz toga su izuzeti podaci potrebni kako bi se ostvarilo pravo na informaciju, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next