Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatske IT tvrtke manje plaćaju žene nego muškarce Istaknuto

Hrvatske IT tvrtke manje plaćaju žene nego muškarce

Hrvatski startup Tabu.hr objavio je usporedbu plaće po spolu, koja pokazuje kako su u prosjeku u hrvatskom IT-ju žene manje plaćene od muškaraca.

Baza podatka te platforme trenutno sadrži 18.634 plaća u domaćem IT-ju. Od tog broja 74 posto čine plaće koje primaju muškarci, a 26 posto žene.

Udio žena opada kako senioritet raste. Na juniorskim pozicijama ima ih 33,16 posto, middle 27,71 posto, dok ih je na seniorskim 20,57 posto.

Muškarci na junior pozicijama u prosjeku su plaćeni 8.015 kuna mjesečno, žene 7.605 kuna, što je za pet posto manje. Na middle pozicijama muškarci prosječno zarađuju 11.843 kn mjesečno, a žene 10.674 kn (10 posto manje).

Diskriminacija u praktično svim kategorijama

Ipak, najveća je razlika na seniorskim pozicijama. Muškarci su u prosjeku plaćeni 16.887 kn mjesečno, a žene 13.899, što je 18 posto manje.

Jedino u rangu početnih pozicija (s manje od godine iskustva) žene su za 197 kn (tri posto) više plaćene od muškaraca. U ostalim rangovima godina iskustva, žene su, bez iznimke, u prosjeku manje plaćene od muškaraca.

Ta je razlika još veća u rangovima s više godina iskustva. Primjerice, muškarci s jednu do dvije godine iskustva su za dva posto više plaćeni od žena s istim iskustvom.

Oni koji imaju četiri do osam godina radnog iskustva su za 14 posto više plaćeni od žena, a oni s preko 30 godina iskustva su za 23 posto više plaćeni od kolegica s istim stažem.

"Nadamo se kako će izvješće pomoći ženama u izjednačavanju plaće i u odnosu na generalni prosjek i u odnosu na prosjek njihovih muških kolega. Vjerujemo kako je uz pomoć transparentnosti informacija diskriminirajuće prakse poput ove moguće promijeniti", kaže Ines Rudan iz agencije Bornfight, u sklopu koje je nastao Tabu.hr.

Više podataka moguće je naći na web odredištu Tabu.hr.

"Ukoliko podaci nekima nisu dostupni, to znači da nema dovoljno unosa koje smatramo validnima za zadani filter s kojima bi bili uspoređeni.

Stoga pozivamo sve koji dosad nisu sudjelovali u istraživanju, kao i one koji nisu ažurirali podatke u zadnja tri mjeseca, da to učine, kako bi baza bila što veća i ažurnija, a samim time i analiza preciznija i potpunija", zaključila je Rudan.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next