Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Metaverzum se treba dokazati prije no što stignu investicije Istaknuto

Metaverzum se treba dokazati prije no što stignu investicije

Prema nedavno objavljenom istraživanju KPMG-a, velike tvrtke vjeruju u potencijal metaverzuma, ali nisu spremne tek tako uložiti u njega.

Istraživanje je obuhvatilo 767 tehnoloških, medijskih i telekomunikacijskih direktora u tvrtkama s prihodima većim od 250 milijuna američkih dolara godišnje. Ukupno je bilo zastupljeno 13 država na pet kontinenata.

Vjeru u to kako metaverzum može povećati prihode i zaradu, kao i smanjiti operativne troškove, pokazalo je 60 posto ispitanika, koji također smatraju kako može i poboljšati zadovoljstvo korisnika kroz interaktivna iskustva.

Ali, otprilike isti broj njih očekuje kako će proći još nekoliko godina prije no što metaverzum postane uspješan komercijalni ekosustav, piše CNBC.

Visoka cijena, manjak tehnologije i ljudi

Stoga nisu spremni na ozbiljnija ulaganja. Većina - njih 70 posto - ulaže manje od pet posto ovogodišnjih proračuna namijenjenih tehnologijama metaverzuma, a 27 posto nije uložilo ništa.

Najveće prepreke ulaganju su nedostatak tehnologije za podršku, visoki troškovi razvoja i nedostatak odgovarajućih vještina zaposlenika.

Oko polovice ispitanika reklo je da nedostaje odgovarajuća tehnologija za podršku metaverzumu, dok je 50 posto navelo kako visoka cijena razvoja metaverzuma sprječava njihove tvrtke da u potpunosti ulažu u strategiju i prihvate je.

Manje od polovice (49 posto) vjeruje kako u njihovim tvrtkama nedostaju vještine zaposlenika za vođenje metaverzuma.

Na nedostatak dovoljno uspješnih primjera korištenja metaverzuma ukazalo je 40 posto ispitanika. Za 27 posto njih to je 'neostvariv san', dok svaki pet smatra kako je to 'hir koji nikada neće opravdati prašinu koju je podigao'.

Odjel tvrtke Meta Platforms Reality Labs, u kojem se bave razvojem virtualne i proširene stvarnosti za metaverzum, donio je tijekom zadnjeg kvartala 2022. godine 727 milijuna USD prihoda i zabilježio operativni gubitak od 4,28 mlrd. USD.
Ukupno je tijekom cijele 2022. bio u minusu za 13,7 mlrd. USD, nakon što je u 2021. taj iznos dosegnuo 10,2 mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next