Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Projekti i praksa: most između teorije i karijere Istaknuto

Projekti i praksa: most između teorije i karijere

Vodeći hrvatski tech fakulteti i učilišta predstavili su svoj način pripremanja studenata kroz programe stručnih praksi i rada na stvarnim projektima.

Naš tradicionalni posebni prilog VIDI.edu kroz 15 godina objavljivanja u stopu prati razvoj kurikuluma, implementaciju novih tehnologija koje se neprestano i užurbano razvijaju te smo nerijetko ostali impresionirani načinom na koji naše vodeće visokoškolske STEM ustanove ostaju u korak s trendovima.

Potvrdili su nam to i brojni razgovori s ljudima iz vodećih domaćih IT tvrtki koje imaju visok ugled i u svijetu. Kao pravilo, studenti koji dolaze s hrvatskih IT fakulteta mogu se u većini slučajeva pohvaliti visokom razinom znanja. No to nije jedini sastojak koji je potreban kako bi se odmah krenulo u uspješnu karijeru. 

Spajanje teorije i prakse

Postoji veliki nesrazmjer između temeljnih znanja i njihove primjene u stvarnom svijetu na projektima, a upravo tu rupu na različite načine pokušavaju popuniti domaći pružatelji visokog obrazovanja u STEM području. U pravilu, dva su načina na koja većina svoje studente pokušava što više osposobiti za realne scenarije. Radi se o stručnim praksama koje se nerijetko provode baš u spomenutim uspješnim domaćim IT tvrtkama te o radu na projektima iz realnog sektora.

tim-van-der-kuip-CPs2X8JYmS8-unsplash.jpg

Upravo smo na ovim temeljima krenuli graditi temu za ovo izdanje posebnog priloga VIDI.edu te smo se prošetali kroz najjače fakultete i učilišta i ispitali ih na koji su način oni organizirali praktičnu nastavu, rad na projektima i kontakte s realnim sektorom. 

Istovremeno smo prošetali kroz nekoliko uspješnih domaćih IT tvrtki koje su nam dale pogled iz drugog kuta i otkrile što one vide, očekuju te što bi poboljšale u cjelokupnom procesu obrazovanja. Zajednički nazivnik tvrtki i fakulteta je suradnja za koju su obje strane izuzetno zainteresirane i koja se odvija na nekoliko razina, pri čemu su najveći dobitnici sami studenti. Njima se otvaraju brojne mogućnosti razvoja vještina, direktnog pristupa tajnama poslovanja u realnim timovima s rokovima, preprekama i potpuno novom načinu razmišljanja koje nije striktno u okvirima postojećih tehnologija i procesa, već nerijetko zahtijeva i novi način rada.

Put do posla

Skriveni benefit za studente kod ovakvog pristupa u kojem studenti viših godina dolaze u tvrtke i rade na projektima ili sudjeluju na nekim oblicima ljetne prakse, jest mogućnost upoznavanja budućih poslodavaca i nisu rijetke priče da su upravo te polaznike praksi tvrtke zaposlile. Za poduzeća je to jedan od učinkovitijih načina pronalaska novih zaposlenika. S obzirom da domaća IT industrija i dalje raste unatoč klimavom globalnom IT sektoru u zadnjih godinu-dvije, ovakav matchmaking doista je pobjeda za sve strane u priči. No o tome kako to doista izgleda, pitali smo predstavnike snažnih domaćih IT tvrtki.

 

Razgovore s predstavnicima domaćih tvrtki, ali i što su fakulteti i učilišta predstavili, saznajte na sljedećoj poveznici.

 poster.png

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next