Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američke tvrtke neće smjeti graditi tvornice u Kini Istaknuto

Američke tvrtke neće smjeti graditi tvornice u Kini

Američke tehnološke tvrtke koje primaju sredstva iz saveznog proračuna neće tijekom narednih deset godina smjeti graditi pogone s naprednom tehnologijom u Kini.

Nakon što je AMD-u i Nvidiji zabranila izvoz čipova za umjetnu inteligenciju u Kinu, administracija američkog predsjednika Joea Bidena otišla je korak dalje.

Nove smjernice, koje brane gradnju pogona s naprednom tehnologijom, dio su plana vrijednog 50 milijardi američkih dolara kojim se želi poticati lokalna industrija poluvodiča.Tehnološke tvrtke koje koriste sredstva iz fonda CHIPS moći će u Kini graditi samo tvornice koje koriste već zrele tehnologije za proizvode namijenjene kineskom tržištu.

Milijarde dolara za proizvodnju i istraživanje

Biden je u kolovozu ove godine potpisao zakon CHIPS And Science kojim je predviđeno ulaganje 280 mlrd. USD u visokotehnološku proizvodnju i znanstvena istraživanja. Također su predviđene i porezne olakšice za tvrtke koje se odluče na gradnju tvornica za proizvodnju čipova na području Sjedinjenih Država.

Cilj je zadržati primat SAD-a u razvoju naprednih tehnologija, smanjiti ovisnost o kineskim proizvođačima i ublažiti nestašicu čipova.

Od spomenutih 50 mlrd. USD oko 28 mlrd. bit će potrošeno na jačanje domaće proizvodnje logičkih i memorijskih čipova putem subvencija i jamstava za zajmove. Oko 10 mlrd. USD namijenjeno je povećanju proizvodnje sadašnje generacije poluvodiča i čipova, a 11 mlrd. USD na istraživanje i razvoj.

Prikupljanje zahtjeva za subvencije za gradnju novih pogona trebalo bi početi do veljače 2023. godine. Tvrtke će morati dokazati kako su im državna sredstva apsolutno nužna za proizvodnju. U Bidenovoj administraciji tvrde kako nitko neće dobiti više no što je apsolutno nužno.

SAD i Kina već su dugo u sukobu oko trgovine i tehnologije.

SAD trenutno drži oko deset posto globalne proizvodnje procesora. Početkom '90-tih godina prošlog stoljeća taj je udio bio 40 posto, piše BBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next