Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nvidia spušta cijene hardvera, hoće li to osjetiti i krajnji kupci? Istaknuto

Nvidia spušta cijene hardvera, hoće li to osjetiti i krajnji kupci?

Nvidia je u 2022. godini proizvela previše grafičkih kartica i treba ih se riješiti. Slijedi li rasprodaja?

Kao što je bilo i najavljeno, poslovni rezultati tvrtke Nvidija u drugom tromjesječju 2022. godine značajno su bili slabiji od očekivanih.

Iako je ukupni prihod bio tri posto veći nego u istom razdoblju prošle godine i dosegao 6,7 milijardi američkih dolara (pri čemu je prihod od podatkovnih centara rastao za 61 posto), bilo je to značajno manje od očekivanih 8,1 mlrd. USD.

Loše su to vijesti za vlasnike Nvidijine dionice, čija je vrijednost pala za četiri posto po objavi poslovnh rezultata. Ali, moguće je kako će biti dobre za sve koji namjeravaju kupiti grafičke kartice te tvrtke ili uređaje koji ih sadrže.

Pritisak tržišta

Naime, glavni izvršni direktor Nvidije Jensen Huang potvrdio je nešto o čemu se već neko vrijeme nagađalo: proizveli su previše grafičkih kartica namijenjenih igranju, pa bi mogli biti prisiljeni prodati ih po nižoj cijeni nego što su prvotno planirali.

Ne treba se prerano poveseliti jer je riječ o sniženju cijena za distributere i partnere. Hoće li i oni srezati cijene za nas krajnje korisnike ili će odlučiti zadržati razliku za sebe ovisit će o potražnji i nizu drugih čimbenika, što će varirati od tržišta do tržišta.

Načelno govoreći, uzme li se u obzir pad potražnje za osobnim računalima i slom tržišta kriptovaluta, moguće je kako će pritisak na spuštanje cijena za obične kupce biti u narednom razdoblju veći nego inače. Nije nezamislivo, dakle, kako će cijena i grafičkih kartica i računala u koja su ugrađene bar ponešto padnu. No, vidjet ćemo kako će se situacija doista rasplesti.

Nvidia također daje naslutiti kako će sadašnja generacija grafičkih kartica Ampere biti prisutna na tržištu uz nadolazeću generaciju, a nadaju se i nastavku povećanja prodaje grafičkih kartica podatkovnim centrima.

Također se pripremaju i za ulazak u novi segment tržišta s tehnologijom koju inače koriste za hardver namijenjen igračicama i igračima računalnih igara. Hoće li to biti ručne igraće konzole, metaverzum ili nešto treće? Vrijeme će pokazati.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next