Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nvidia utržila 6 milijardi čistog profita zbog AI booma Istaknuto

Nvidia utržila 6 milijardi čistog profita zbog AI booma

Oko tri mjeseca nakon što se pridružila tvrtkama Apple, Amazon, Google i Microsoft među kompanijama vrijednima bilijun dolara — zahvaljujući procvatu umjetne inteligencije — Nvidia sada zarađuje mnogo više novca nego ikad prije.

Tvrtka je ostvarila prihod od 13,5 milijardi dolara od svibnja, što je otkriveno u njenom izvješću o financijskim rezultatima za drugi kvartal 2024. godine, pri čemu je neviđena potražnja za njenim generativnim AI čipovima nadmašila eventualne teškoće koje bi mogla imati prilikom prodaje grafičkih kartica za stolna i prijenosna računala u sve manjem sektoru osobnih računala. Podatkovni centar činio je rekordnih 10,32 milijarde dolara tog prihoda, što se više nego udvostručilo u samo jednom kvartalu, te je Nvidia ostvarila dobit od 6,188 milijardi dolara kao rezultat toga — što je rast od 843 posto u odnosu na prethodnu godinu. I dok je prihod od igara manjak od preko milijardu dolara u usporedbi s pandemijskim vrhuncima, zapravo je porastao za 22 posto u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši prihod od 2,48 milijarde dolara.

Nvidia tvrdi da vjeruje da se tržište igara ponovno vraća rastu, s neodređenom prilikom za nadogradnju koja dolazi za igrače — te ističe da 20 posto njihove instalirane baze sada ima RTX 3060 ili bolju karticu.

Nvidia predviđa prihod od 16 milijardi dolara idućeg kvartala, još jedan skok zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. „Očekujemo da će se rast u sljedećem kvartalu uglavnom potaknuti podacima iz podatkovnih centara“, izjavila je Colette Kress, glavna financijska direktorica tvrtke Nvidia, tijekom poziva za objavu financijskih rezultata. Cijena dionica tvrtke skočila je 8,5 posto tijekom trgovanja nakon zatvaranja tržišta.

Sljedeći AI čip tvrtke, GH200, dolazi sredinom 2024. godine po nepoznatoj cijeni, pa će potražnja idućeg kvartala još uvijek biti za postojeće AI čipove. „Naša opskrba tijekom sljedećih nekoliko kvartala nastavit će se povećavati dok smanjujemo vremena ciklusa i surađujemo s našim partnerima za opskrbu kako bismo povećali kapacitet“, rekla je Kress, dodavši da će njihova GPU L40 „pomoći zadovoljiti rastuću potražnju za raznim vrstama opterećenja“.

Vodeći konkurenti Nvidie, Intel i AMD, još uvijek nemaju uvjerljive odgovore na Nvidijine generativne AI čipove. AMD-ov MI300 može početi stizati već u četvrtom kvartalu, s implementacijom u početku 2024. I AMD i Intel pokušavaju barem privremeno umanjiti važnost integriranja tih AI čipova u poslužitelje u oblaku, pri čemu oba glavna izvršna direktora obećavaju ugradnju AI značajki i u čipove za klijente. Ili, kako je to rekao izvršni direktor Intela Pat Gelsinger: „ugradimo AI u svaku platformu koju gradimo“.

„Ako pogledate pet godina unaprijed, vidjet ćete AI u svakom proizvodu AMD-a i bit će glavni pokretač rasta“, izjavila je izvršna direktorica AMD-a Lisa Su za Forbes u svibnju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next