Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amerikanci Kinezima prijete eskalacijom trgovinskog rata oko čipova Istaknuto

Amerikanci Kinezima prijete eskalacijom trgovinskog rata oko čipova

Vlasti Sjedinjenih Država razmatraju mogućnost ograničavanja proizvođačima u Kini isporuka opreme za proizvodnju memorijskih čipova.

Zabrana bi se mogla odnositi na alate koje se koristi pri izradi NAND čipova s više od 128 slojeva. Glavni proizvođači tih alata su LAM Research i Applied Materials.

Odluče li se u administraciji predsjednika Joea Bidena na uvođenje te mjere, među pogođenim tvrtkama neće biti samo kineski proizvođači poput Yangtze Memory Technologies Company (YMTC), već i vodeće južnokorejske tvrtke u tom području, kao što su Samsung Electronics i SK Hynix.

Samsung ima dvije tvornice u Kini, a SK Hynix kupuje Intelov ogranak koji proizvodi čipove s NAND flash memorijom.

Uspon uz pomoć države

Amerikanci ovim ograničenjem žele zaustaviti kineski napredak u segmentu industrije poluvodiča i zaštititi vlastite tvrtke. Western Digital i Micron Technology, jedine američke tvrtke koje se bave tom proizvodnjom, trenutno zajedno drže oko četvrtine tržišta čipovima NAND.

Ako će ograničenje biti prihvaćeno, bit će to prvi put da SAD mjerama restrikcije izvoza pokušava oslabiti kinesku proizvodnju memorijskih čipova koja ne obuhvaća specijalizirane procesore namijenjene za korištenje u vojne svrhe, piše Reuters.

Čipove s memorijom NAND se koristi u pametnim telefonima, osobnim računalima i podatkovnim centrima. O njima ovisi količina memorije koju pojedini uređaj može pohraniti.

Mogućnost zabrane zasad je još u ranoj fazi procedure. Nema još konkretnih nacrta uredbi ili zakona.

YMTC, osnovan 2016. godine, drži oko pet posto svjetskog tržišta NAND čipovima, gotovo dvostruko više nego lani. U Kini se proizvodi više od 23 posto globalne količine tih čipova.

Micronu i Western Digitalu konkurira niskim cijenama uz pomoć državnih subvencija koje dosežu do 24 milijarde američkih dolara, što u Bijeloj kući vide kao izravnu prijetnju domaćim proizvođačima.

Ta je tvrtka već pod istragom američkog Ministarstva trgovine zbog sumnji kako su se ogriješili o zakon prodajom čipova Huaweiju. U pregovorima su s Appleom o opskrbi čipovima za pametni telefon iPhone.

Bidenova administracija također razmatra ograničenja isporuka alata za napredne logičke čipove, što bi pogodilo tvrtku SMIC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next