Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk očekuje kako će roboti donijeti više novca nego električni automobili Istaknuto

Elon Musk očekuje kako će roboti donijeti više novca nego električni automobili

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk najavio je kako će robot te tvrtke Optimus vrijediti više o njihovog poslovanja s automobilima i potpuno autonomnom vožnjom.

Teslin sustav za potpuno autonomnu vožnju oslanja se na kamere i tehnologije računalnog vida kako bi omogućio vožnju bez ljudi za upravljačem. Pretplata na taj sustav vlasnike Teslinih vozila košta oko 12 tisuća američkih dolara godišnje ili do 199 USD mjesečno, ovisno koji je model odabran.

Musk je tijekom razgovora o poslovnim rezultatima za prvo tromjesječje 2022. godine rekao kako Tesla nastavlja rad na razvoju robota Optimus. Bit će visok oko 172 centimetra i koristit će neuralne mreže te superračunalo Dojo. Trebao bi moći obavljati svakodnevne zadaće poput kupovine namirnica.

Je li Optimus najbolje rješenje?

Najavljen je u kolovozu 2021. godine, ali dosad je javnosti pokazan tek u konceptualnom izdanju. Premijeru bi trebao imati tijekom 2023. godine, što se u ovom trenutku čini prilično nerealističnim. Naime, tvrtkama poput Boston Dynamicsa trebalo je 25 godina rada za razvoj Atlasa, njihove platforme za istraživanje robotičke pokretljivosti u humanoidnom izdanju.

Uz to, nije izvjesno je li humanoidni robot doista najbolje rješenje za automatizaciju takvih zadaća, a i pitanje je može li se troškove spustiti na dovoljno nisku razinu kako bi bili pristupačni širokim narodnim masama, piše Tech Crunch.

Tesla je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila prihode od 18,76 milijardi USD, uz zaradu po dionici od 2,86 USD. Godinu dana ranije prihodi su bili 10,3 mlrd. USD, a zarada po dionici 93 centa. Neto prihod je veći za 658 posto i dosegao je 3,32 mlrd. USD, za milijardu USD više nego u prethodnom kvartalu.

Proizvođača električnih automobila i dalje muče problemi u globalnom lancu opskrbe, prijevozu i proizvodnji, kao i manjak radne snage.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next