Biz Tech web portal powered by vidi logo2

IBM očekuje rast prihoda blizu dvoznamenkastog Istaknuto

IBM očekuje rast prihoda blizu dvoznamenkastog

IBM je tijekom prvog tromjesječja 2022. godine prihodima nadmašio očekivanja analitičara.

Uprihodili su 14,2 milijarde američkih dolara umjesto očekivanih 13,85 mlrd. USD, za sedam posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Zarada po dionici je 1,4 USD (prognoziralo se 1,38 USD).

Bio je to prvi puni kvartal tijekom kojeg u poslovne rezultate IBM-a nisu uvršteni podaci o dijelu poslovanja koji se bavi upravljanjem infrastrukturom, a kojeg su prošle godine izdvojili u zasebnu tvrtku Kyndryl.

Prodaja Kyndrylu dodala je pet postotnih bodova rastu prihoda tijekom prvog tromjesječja. Kako je najavio glavni izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna, utjecaj te tvrtke se ne bi trebao biše osjećati nakon listopada.

Dvoznamenkasti rast za softver i konzalting

Neto prihodi iz kontinuiranog poslovanja porasli su za 64 posto u odnosu na godinu prije i dosegli 662 milijuna USD. Ipak, ukupni neto prihodi pali su za 23 posto. U IBM-u očekuju kako će se rast prihoda približiti dvoznamenkastom postotku, u što treba ubrojiti i doprinos od 3,5 postotnih bodova od Kyndryla.

Softver je donio 5,77 mlrd. USD prihoda, za 12 posto više nego lani, ali i više od 5,63 mlrd. USD, koliko su očekivali analitičari. Konzalting je rastao za 13 posto na 4,83 mlrd. USD, što je također nadmašilo očekivanih 4,6 mlrd. USD. No, bruto marža za taj segment smanjila se na 24,3 posto u odnosu na 27,8 posto, koliko je iznosila u prvom kvartalu 2021. godine.

Bruto marža na razini cijele tvrtke također je niža: 51,7 naspram 53,3 posto. Za pad su odgovorne akvizicije i viši troškovi osoblja.

Prihodi od infrastrukture pali su za dva posto, na 3,22 mlrd. USD. U IBM-u pripremaju novu generaciju mainframe računala do kraja ove godine, pa kupci vjerojatno čekaju s nadogradnjom postojećih i kupovinom novih sustava.

Tijekom proteklog tromjesječja Francisco Partners pristao je kupiti imovinu vezanu uz alat za zdravstvene podatke i analitiku Watson, navodno za milijardu USD. IBM će preuzeti tvrtku za izradu softvera za analizu podataka o okolišu Envizi i Sentacu, tvrtku koja se bavi konzaltingom u telekomunikacijama.

Početkom ožujka objavili su kako su obustavili poslovanje u Rusiji nakon što je ta država pokrenula invaziju na Ukrajinu. Rusija čini 0,5 posto ukupnog prihoda i dva posto zarade IBM-a, pa ne očekuju kako će povlačenje imati značajan utjecaj na poslovanje, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next