Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Urednici Wikipedije ne žele primati donacije u kriptovalutama Istaknuto

Urednici Wikipedije ne žele primati donacije u kriptovalutama

Konzorcij dugogodišnjih urednika i drugih članova zajednice okupljene oko enciklopedije online Wikipedije većinom je glasova odlučio kako zaklada Wikimedia treba prestati primati donacije u kriptovalutama.

Taj su prijedlog podržale 232 osobe s pravom glasa, odnosno njih oko 71 posto. Protiv je bilo njih 94.

Wikimedia trenutno prihvaća donacije u bitkoinu, bitkoin cashu i etheru.

Zabrinuti zbog okoliša, rizika i grabežljivosti

Do izjašnjavanja je došlo nakon puna tri mjeseca rasprava. Slične je poteze povuklo više drugih neprofitnih organizacija. Među njima su, primjerice, World Wildlife Fund i zaklada Mozilla, koja izdaje web preglednik Firefox.

Urednici Wikipedije ponajviše su zabrinuti zbog rastućeg negativnog utjecaja na okoliš kao posljedice stvaranja digitalnih valuta.

Prijedlog upućen Wikimediji pojašnjava kako kriptovalute nisu u skladu s održivim okolišem, za što se ta zaklada zalaže jer su sadašnji modeli njihovog nastanka "iznimno štetni po okoliš".

Procjenjuje se kako je za nastanak jedne transakcije bitkoinima potrebna energija dovoljna za opskrbu strujom prosječnog američkog domaćinstva tijekom gotovo 73 dana. Ili blizu 200 tisuća sati gledanja videa na YouTubeu, ako vam je to lakše zamisliti.

No, urednici su u prijedlogu odluke također upozorili i na inherentne rizike te grabežljivu prirodu ulaganja u kriptovalutama, pa žele distancirati zajednicu okupljenu oko Wikipedije od pogubnih opasnosti vezanih uz podršku kriptovaluta.

Radni tekst prijedloga sastavila je administratorica Wikipedije Molly White, koja također pod korisničkim računom na Twitteru @web3isgreat bilježi i ismijava prijevare i promašaje u svijetu kriptovaluta.

Nadležni u zakladi Wikimedia zasad nisu naznačili hoće li prihvatiti volju većine, ali su pomno pratili proces donošenja odluke.

Donacije u kriptovalutama su prošle godine iznosile 130 tisuća američkih dolara, što je bilo tek 0,08 posto ukupnog iznosa darovanog Wikipediji, piše Gizmodo.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next