Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Volkswagen u padu, BMW u usponu Istaknuto

Volkswagen u padu, BMW u usponu

Grupacija Volkswagen tijekom 2021. godine isporučila je najmanje vozila u zadnjih deset godina.

Njemački je proizvođač prošlu godinu zaključio s 8,9 milijuna isporučenih vozila. Očekuju kako će problemi s lancima opskrbe i dalje biti prisutni tijekom prve polovice ove godine.

BMW je, s druge strane, u istom razdoblju ostvario rekord s 2,21 milijun isporučenih vozila, dobrim dijelom zbog toga što su se bolje prilagodili otežanim uvjetima poslovanja nastalim zbog nestašica ključnih dijelova i komponenti, ponajprije čipova. Blizu 40 posto vozila isporučili su u Kini.

Volkswagenova prodaja pala je za 8,1 posto, na nešto ispod 4,9 milijuna vozila. Najveći pojedinačni pad bio je na kineskom tržištu (14,8 posto), iako su uspjeli učetvorostručiti prodaju električnih vozila u toj državi.

Usporedbe radi, Daimler je objavio kako je prodaja Mercedes-Benza pala za pet posto tijekom 2021. godine, što je BMW-u omogućilo preuzimanje titule brenda s najviše prodanih luksuznih vozila po prvi put u zadnjih pet godina.

Bolji rezultati u Americi

Proizvođači luksuznih automobila najslabije su poslovali u Europi, gdje su brendovi BMW i Mini rasli za tek 3,9 posto, dok je Mercedes-Benz pao za 11,2 posto.

Za sva tri proizvođača najbolje trižište je i dalje područje Sjeverne Amerike. BMW je u Sjedinjenim Državama rasao za 19,5 posto, Volkswagen za 13 posto, a Mercedes-Benz za 0,4 posto.

Prodaja hibridnih ili potpuno električnih vozila općenito je u porastu, naročito u Europi gdje ta vozila čine između petine i četvrtine svih ukupno isporučenih vozila. Ipak, i dalje su tek mali dio prodaje na globalnoj razini.

Primjerice, u grupaciji Volkswagen vozila na baterije sudjelovala su s 5,1 posto u ukupnom broju isporučenih automobila. To je dvostruko više nego prošle godine, ali ipak daleko manje od 50 posto, koliko bi taj udio trebao iznositi 2030. godine, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next