Biz Tech web portal powered by vidi logo2

BuzzFeed izlistan na burzi uz sindikalne prosvjede Istaknuto

BuzzFeed izlistan na burzi uz sindikalne prosvjede

Tvrtka za digitalne medije BuzzFeed uvrstila je svoje dionice na tržišta kapitala Nasdaq nakon spajanja putem SPAC-a koje je vrijednost tvrtke postavilo na1,5 milijardu američkih dolara.

BuzzFeed je prva veća tvrtka koja se bavi digitalnim medijima i koja se odlučila na izlazak na tržišta kapitala, piše CNBC. Stoga ju pomno prate ne samo investitori, već i druge srodne tvrtke kao što su Vice, Vox, Bustle i Group Nine, koje su također razmatrale slične poteze.

Izlistavanje tvrtke koja je tijekom ove godine osvojila prestižnu Pulitzerovu nagradu popraćeno je prosvjedima zaposlenika, koji tvrde kako će taj potez donijeti bogatstvo direktorima dok uprava BuzzFeeda odbija sindikalni ugovor koji bi povećao plaće i pojačao radnička prava.

Uprava BuzzFeeda odlučno je odbila te navode i ustvrdila kako će izlazak na burzu donijeti pogodnosti i zaposlenicima i direktorima te kako su spremni na sporazum sa sindikatom.

Sektor digitalnih medija među rijetkima je u kojima je sindikalni pokret uhvatio korijena u Sjedinjenim Državama u zadnje vrijeme. Svi članovi sindikata BuzzFeedNews, njih 61, napustili su posao u znak prosvjeda u prošli četvrtak, kad su dioničari tvrtke prihvatili plan o izlasku na tržišta kapitala. Ta tvrtka zapošljava oko 1.100 djelatnika.

Investitori su skeptični

Osim većih plaća, sindikat traži da zaposlenici mogu raditi kao slobodni strijelci i objavljivati izvan BuzzFeedovih kanala, kao i korištenje metrike za praćenje prometa pri procjeni rada zaposlenika.

Upravu su također optužili za bespotrebno odlaganje pregovora. U BuzzFeedu kažu kako je do odgode došlo zbog pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

U sklopu SPAC-a (kratica za special purpose acquisition company, odnosno tvrtka za posebne namjene spajanja) preuzeli su tvrtku za izdavaštvo u sportu i zabavi Complex Systems za 300 milijuna USD, što bi ukupan broj radnika trebalo podići na 1.400.

Zajedno s tom tvrtkom trebali bi do kraja ove godine ostvariti prihode u iznosu od 521 milijun USD. Očekuju kako će dobiti 16 mil. USD nakon što su investitori preuzeli 94 posto od 287,5 mil. USD prikupljenih SPAC-om, piše Yahoo Finance.

Cijena dionice je po uvrštavanju na burzu neko vrijeme rasla, da bi potom počela padati. Prvi dan trgovanja završila je na 11 posto nižoj razini.



na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next