Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Njemački sindikat upozorava na loše uvjete rada u Tesli Istaknuto

Njemački sindikat upozorava na loše uvjete rada u Tesli

Tvrtka Tesla Motors našla se na meti kritika njemačkih sindikalaca zbog nerazumnog radnog vremena i suzbijanja slobode govora.

Sindikat IG Metall javno je upozorio na zabrinjavajuće stanje u Teslinoj tvornici pored njemačkog grada Brandenburga.

Prema njihovim navodima, radnici u toj tvornici sve češće se žale na previše prekovremenih, premalo zaposlenih i manjak slobodnog vremena. Također je navedeno kako je tijekom zime u pogonu prehladno, a tijekom ljeta previše vruće.

Zapošljavaju istražitelja s obavještajnim iskustvom

Zbog toga je početni entuzijazam radnika uvelike je splasnuo. Također, sve ih je više strah javno iznositi prigovore i primjedbe na uvjete rada zbog ugovora o tajnosti podataka koje su morali potpisati skupa s ugovorima o radu.

Između ostalog, ukazali su na to kako Tesla trenutno traži istražitelja koji će - u suradnji s pravnom i kadrovskom službom - prikupljati informacije na terenu u sklopu Teslinog pogona i izvan njega kako bi "zaštitili tvrtku od prijetnji". U oglasu za taj posao navedeno je kako se traži netko s policijskim ili obavještajnim iskustvom.

Osobe s takvim opisom radnog mjesta već su zaposlene u Austinu u američkoj saveznoj državi Teksas, San Franciscu i Šangaju u Kini, piše Reuters.

U sindikatu ocjenjuju kako Tesla ne poduzima dovoljno kako bi poboljšala uvjete rada i ne ostavlja dovoljno vremena za odmor, obitelj i oporavak.

Njemačke poslovne novine Handesblatt pišu kako su lokalni njemački političari - u rasponu od lijevocentraškog SPD-a do desnocentraškog CDU-a - zabrinuti zbog tih optužbi. Mogli su se čuti i zahtjevi za pokretanje istrage, kako u Tesli, tako i u lokalnim vlastima.

Pogon Tesla Gigafactory u Brandenburgu, vrijedan 41 milijuna eura, otvoren je prije nešto manje od godinu dana. Od ljeta prošle godine sve se češće dovode u pitanje i ugovori, koji predviđaju plaće niže od kolektivno ugovorenih za njemačku metalnu industriju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next