Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple dosegao vrijednost od tri bilijuna USD, među dobitnicima i Warren Buffet Istaknuto

Apple dosegao vrijednost od tri bilijuna USD, među dobitnicima i Warren Buffet

Apple je postala prva američka tvrtka izlistana na burzama kapitala koja je dosegla tržišnu vrijednost od tri bilijuna američkih dolara.

Ta je tvrtka također bila prvom koja je dosegla vrijednost od bilijun i dva bilijuna USD. Do bilijuna je stigla u kolovozu 2018. godine, da bi dva bilijuna premašila u istom mjesecu 2019. Do trećeg bilijuna prošlo je nešto više vremena, ali treba uzeti u obzir nepovoljne okolnosti za poslovanje uslijed pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 i globalne probleme s opskrbnim lancima.

U zadnje četiri godine Apple je utrostručio svoju tržišnu vrijednost. Usporedbe radi, vrijednost Microsofta procjenjena je na 2,5 bilijuna USD, a Amazona i Alphabeta (u čijem je vlasništvu Google) na 1,75 bilijuna USD.

Nije više samo iPhone

Ukupni Appleovi prihodi su tijekom četvrtog kvartala rasli za 29 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Dok je tržišnu vrijednost od jednog bilijuna USD uvelike donio uspjeh pametnih telefona iPhone, za Appleov rast u sve su većoj mjeri zaslužni i novi izvori prihoda, poput primjerice nove serije računala MacBook i bežičnih slušalica AirPods. Također, u porastu su i prihodi od usluga (+26,5 posto), koji su donijeli 18 milijardi USD.

Iako im se povremeno dogodi poneki promašaj, čini se izvjesnim kako će dominirati bilo kojim tržišnim segmentom kojim se odluče baviti.

Među onima koji su se okoristili zahvaljujući rastu vrijednosti Appleove dionice je i Berkshire Hathaway.

Tvrtka Warrena Buffeta počela je kupovati dionice jabučara još 2016. Do 2018. je stekla udio od pet posto, za što je platila 36 mlrd. USD. Sad tih pet posto vrijedi 160 mlrd. USD, a još su ubrali i oko 775 milijuna USD godišnje od redovnih dividendi. Appleove dionice čine više od 40 posto njihovog portfelja trenutno, piše CNBC.

Prema procjenama pojedinih analitičara, cijena Appleove dionice mogla bi nastaviti rasti brže nego gospodarstvo u cijelosti. Međunarodni monetarni fond prognozira rast američkog gospodarstva tijekom ove godine od 5,2 posto, dok bi globalno moglo rasti za 4,9 posto.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next