Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tencent se povlači iz JD.coma, podijelit će njihove dionice Istaknuto

Tencent se povlači iz JD.coma, podijelit će njihove dionice

Cijena dionice tvrtke JD.com u padu je nakon što je Tencent najavio kako će većinu svog udjela u drugoj po veličini tvrtci za e-trgovinu u Kini podijeliti svojim dioničarima.

U sklopu podjele jednokratne dividende Tencent planira podijeliti više od 457 milijuna dionica JD-a klase A, vrijednih oko 16,37 milijardi američkih dolara. Tencentov predsjednik Martin Lau povući će se s pozicije direktora JD-a.

Tencent je uložio u nekoliko tvrtki, među kojima su velike kineske internetske tvrtke kao što su Meiutan i Pinduoduo. Iako su investicije pomogle bržem razvoju tih tvrtki, mogle bi također potaknuti zabrinutost zbog veličine Tencenta i njegovog utjecaja na tržište. Stoga se čini kako odluka o podjeli udjela u JD-u ima manje veze sa stanjem u toj tvrtci, a više sa skretanjem pozornosti sa sebe na druge.

Skretanje pozornosti na druge

Naime, pritisak službenog Pekinga na kineske tehnološke tvrtke traje već mjesecima. Tvrtke poput Alibabe i Meituana kažnjene su globom zbog monopolističkog ponašanja i neodgovarajuće razine zaštite podataka.

Tencent je također objavio kako njegova strategija predviđa ulaganje u ranoj fazi razvoja i izlazak iz investicije u trenutku kad tvrtka postane konzistentno sposobna samostalno financirati buduće poslovne inicijative. Taj je trenutak došao za JD.

Iz te su tvrtke u zasebnom priopćenju poručili kako će Tencentov udio u njihovoj vlasničkoj strukturi pasti sa 17 na oko 2,3 posto nakon što će podjela dionica biti okončana, pa više neće biti JD-ov najveći pojedinačni dioničar. To će postati osnivač JD-a Richard Liu Qiangdong, koji drži 13,9 posto dionica. Prvi nakon njega je američki Walmart, s udjelom od 9,3 posto, piše CNN.

Dvije će tvrtke nastaviti pridržavati se sporazuma o strateškom partnerstvu.

Po objavi vijesti vrijednost dionica JD-a na burzi u Hong Kongu pale su za 7,02 posto, dok su Tencentove skočile za 4,24 posto, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next