Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Indijci Elonu Musku brane prodaju satelitskog interneta bez dozvole Istaknuto

Indijci Elonu Musku brane prodaju satelitskog interneta bez dozvole

Indijske vlasti upozorile su svoje građane protiv kupovine usluga pružanja pristupa internetu preko servisa Starlink tvrtke SpaceX.

Ta tvrtka, istaknuli su iz indijskog Odjela za telekomunikacije pri istoimenom ministarstvu, nema licencu za prodaju satelitskog interneta u toj mnogoljudnoj državi.

Upozorenje je objavljeno nakon što je SpaceX otpočeo prodaju paketa usluga putem svog web odredišta u Indiji. Vlasti su od SpaceX-a također zatražile usklađivanje s zakonima i propisima koji reguliraju komunikacijske usluge i trenutni prestanak prodaje usluga dok usklađivanje ne bude završeno.

Starlink je registrirao poslovanje u Indiji 1. studenog te počeo reklamirati svoje usluge i primati predbilježbe za pretplate uz povratni depozit od 99 američkih dolara. Paket za povezivanje sa Starlinkom košta 499 USD, dok mjesečna naknada iznosi 99 USD.

Cilj: 200 tisuća terminala do kraja 2022.

Kako piše Register, dosad su privukli više od pet tisuća korisnika. Cilj im je do prosinca 2022. godine imati 200 tisuća aktivnih terminala, od čega bi 160 tisuća trebalo biti u ruralnim područjima u 12 indijskih okruga.

Ipak, priznaju kako to neće moći ostvariti bez odgovarajućih dozvola. Indija trenutno ima 800 milijuna širokopojasnih veza s internetom.

Elon Musk je u govoru tijekom sajma Mobile World Congress u Barceloni (Španjolska) u srpnju ove godine najavio kako bi Starlink u kolovozu trebao ostvariti globalnu pokrivenost posvuda osim na Sjevernom i Južnom polu. SpaceX je dosad probio vlastite rokove za izlazak iz beta faze u rujnu i listopadu ove godine.

Trenutno tvrde kako korisnici trebaju očekivati brzine od 100 do 200 megabita u sekundi, uz latenciju od 20 mlisekundi u većini lokacija gdje je Starlink dostupan, piše ZDNet.

Japanski telekom KDDI bi trebao tijekom iduće godine početi koristiti Starlink kako bi njime nadopunio svoje mobilne mreže.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next