Biz Tech web portal powered by vidi logo2

HP poslovao bolje od očekivanja, predviđaju robusnu potražnju za računalima Istaknuto

HP poslovao bolje od očekivanja, predviđaju robusnu potražnju za računalima

HP je tijekom tromjesječja koje je završilo s 31. listopadom prihodima i zaradom po dionici nadmašio očekivanja analitičara.

Sa 16,68 milijardi američkih dolara prihoda značajno su prebacili iznad očekivanih 15,4 mlrd. USD. Ujedno su ti prihodi bili za nešto više od devet posto veći u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine. Što se zarade po dionici tiče, ona je iznosila 0,94 umjesto 0,88 USD.

Odjel zadužen za osobna računala zabilježio je 13 posto veće prihode nego u isto vrijeme prošle godine i dosegnuo 11,8 mlrd. USD. Iako je potrošački segment u padu za tri posto, gubitak je više nego nadoknađen porastom od 25 posto u segmentu poslovnih korisnika. Na taj su se segment fokusirali zbog toga što donosi više marže.

Porast od 12 posto za cijelu godinu

Prodaja osobnih računala pala je, ukupno gledano, za devet posto, pri čemu je prodano 12 posto manje notebookova, dok je prodaja stolnih računala narasla za dva posto. No, glavni izvršni direktor HP-a Enrique Lores očekuje kako će potražnja za tim uređajima ostati robusnom u dogledno vrijeme, piše CNBC.

Lores se nada kako će tvrtke više ulagati u opremu koja će poboljšati radne uvjete zaposlenika. Ipak, upozorio je kako će problemi s manjkom komponenti nastaviti negativno utjecati na poslovanje HP-a tijekom prve polovice 2022. godine.

Odjel koji se bavi pisačima i ispisom općenito uprihodio je 4,9 mlrd. USD, jedan posto više nego prošle godine. Prihodi od poslovnih korisnika veći su za 19 posto, dok su oni od privatnih pali za šest posto. Prodaja pisača i drugog hardvera pala je za 26 posto, ukupno gledano.

Što se cijele fiskalne 2021. godine tiče, u HP-u očekuju neto prihod od 63,5 mlrd. USD, za 12,1 posto više nego prethodne godine, piše Yahoo.

Vrijednost dionice HP-a porasla je za gotovo osam posto nakon objave poslovnih rezultata. Tijekom ove godine povećana je za blizu 31 posto.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next