Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Virgin Galactic odgodio početak komercijalnih letova za svemirske turiste Istaknuto

Virgin Galactic odgodio početak komercijalnih letova za svemirske turiste

Tvrtka Virgin Galactic odgodila je početak letova u svemir kao komercijalne turističke usluge za zadnje tromjesječje 2022. godine.

Počevši od ovog mjeseca u tvrtci milijardera Richarda Bransona će se baciti na preuređenje i poboljšavanje svoje svemirske letjelice i zrakoplova s kojeg ju lansiraju. Očekuje se kako će taj proces potrajati osam do deset mjeseci i trebao bi biti okončan najkasnije u kolovozu iduće godine.

Ti su radovi trebali otpočeti nakon narednog svemirskog leta Unity 23, tijekom rujna ove godine. Ali, nedavni su testovi pokazali kako pojedini materijali korišteni pri izradi letjelica traže "dodatnu fizičku provjeru", objavljeno je iz Virgin Galactica. Dodali su kako je riječ o provjeri koja je mjera predostrožnosti i ne odražava se na sigurnost postojećih letjelica.

Investitori nisu zadovoljni

Uzme li se sve u obzir, Unity 23 može se vinuti u svemir najranije sredinom iduće godine. Njegovi nasljednici - letovi Unity 24 i 25 sa četveročlanom posadom - stoga će biti pomaknuti na treće tromjesječje 2022. Unity 25 trebao je obuhvatiti i početak komercijalno dostupne usluge.

Nakon objave vijesti o odgađanju početka komercijalnih letova u svemir u turističke svrhe ulagači su pokazali kako nisu zadovoljni tom odlukom. Vrijednost dionica Virgin Galactica naglo je pala za 20 posto.

Američko regulatorno tijelo Federal Aviation Administration (FAA) prizemljilo je sve letove Virgin Galactica tijekom rujna kako bi provelo istragu o incidentu do kojeg je došlo tijekom leta u kojem je sudjelovao i Branson, kada je letjelica skrenula sa zacrtane putanje.

Po završetku istrage ta je tvrtka dobila dozvolu za nastavak letova, piše CNBC. Sadašnja odgoda navodno nije povezana s istragom FAA

Virgin Galactic na razvoju komercijalnih letova u svemir radi od 2004. godine. Dozvolu regulatorne agencije za turističke letove dobili su u lipnju ove godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next