Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft gasi Linkedin u Kini nakon blokiranja novinarskih korisničkih računa Istaknuto

Microsoft gasi Linkedin u Kini nakon blokiranja novinarskih korisničkih računa

Microsoft će zbog sve jačeg pritiska vlasi obustaviti poslovanje svoje društvene mreže Linkedin u Kini.

Do ovog poteza diva iz Redmonda došlo je nakon što se Linkedin našao suočen s pitanjima zbog blokiranja korisničkih profila pojedinih novinara.

U Microsoftu planiraju do kraja godine na kineskom tržištu pokrenuti izdanje Linkedina koje će nuditi samo poslove, nazvano InJobs. U njemu neće biti feeda, mogućnosti objava i dijeljenja članaka...

Sve dosad Linkedin je bio jedina večika zapadnjačka društvena mreža koja je poslovala u Kini. Platforme i web odredišta poput Facebooka i Twittera blokirana su već više od deset godina, dok je Google obustavio poslovanje 2010. godine.

Blokirani novinari i znanstvenici

Kad su 2014. godine počeli s radom u toj državi pristali su na pridržavanje uvjeta koje je postavila kineska vlada i obvezali se na transparentnost poslovanja te istaknuli kako se ne slažu s vladinom politikom cenzuriranja.

U ožujku ove godine, piše CNBC, kineski regulatori naložili su Linkedinu bolje moderiranje sadržaja i dali rok od 30 dana za provedbu.

Nedavno je Linkedin na crnu listu svog kineskog ogranka stavio korisničke račune nekoliko novinara, među kojima su Melissa Chan i Greg Bruno. Navodno nisu bili blokirani samo korisnički profili novinara, već i znanstvenika te akademika.

Bruno, koji je napisao knjigu o tome kako se Kina odnosi prema izbjeglicama s Tibeta, rekao je kako nije iznenađen stavom Komunističke partije, ali je zgrožen time što američka tehnološka tvrtka popušta pred zahtjevima inozemne vlade, piše BBC.

Prema podacima tvrtke Statista, Kina je Linkedinovo treće po veličini tržište. U srpnju ove godine glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella rekao je kako Linkedin donosi oko deset milijardi američkih dolara prihoda godišnje.
Microsoft je kupio Linkedin 2016. godine za 26,2 mlrd. USD.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next